O sudbini male Ree opet odlučuje sudija tužen za mito!

"Želim pošten postupak gde se neće voditi računa ni o Robertovim ni o mojim, već o ćerkinim interesima. Za sud je dosad bilo samo važno gde je Reino poslednje mesto prebivališta, kao da je ona neki predmet, a ne dete", izjavila je Nataša Matijević, Reina mama

Pošto je predmet ponovo u rukama sudije Milutina Ilića, protiv kog je višem tužiocu u Valjevu zastupnik Nataše Matijević podneo krivičnu prijavu zbog sumnje da je primio mito od Roberta Matijevića, a pred Visokim savetom sudstva pokrenut disciplinski postupak zbog njegovog postupanja u ovom slučaju, Reina majka Nataša brine koji su dalji potezi sudije. Ovaj predmet prosleđen je Visokom savetu sudstva na njihov zahtev kako bi dali mišljenje.


"Nijednom u dosadašnjim postupcima domaći sudovi nisu uzeli u obzir moje dokaze o pretrpljenom nasilju i smeštaju u sigurnu kuću u Zagrebu i nijednom nisu vodili računa o najboljim interesima Ree. Ministarstvo pravde je posle pritiska javnosti uputilo dopis valjevskom sudu da u daljem postupanju interes deteta uzmu u obzir, tako da zaista ne mogu da komentarišem da je predmet ponovo samo prosleđen izvršnom sudiji u Ljigu",
kaže Nataša Matijević.

Žalba ustavnom sudu
Nataša Matijević podseća da su njeni zastupnici podneli žalbu i Ustavnom sudu Srbije, smatrajući da je sudija Ilić u junu nezakonito promenio odluku o izvršenju na Robertov predlog, odlučujući da se Rea oduzme od majke i preda ocu u Zagreb, koji je podneo tužbu za otmicu na osnovu Haške konvencije.

Ona je juče višem državnom tužiocu u Valjevu dostavila i dodatnu dokumentaciju, u kojoj je i dopis ljiškog Centra za socijalni rad sudskoj jedinici u Ljigu, upućen 14. oktobra, dva dana pre nego što je sudija Milutin Ilić zakazao predaju Ree ocu, što su protestom sprečili žitelji Ljiga.

"Još 2011. Nataša Matijević se javila Centru i izjavila da ne želi da sprečava kontakte ćerke i oca i za to je ponudila zasebnu kuću gde bi otac mogao da boravi sa ćerkom. Robert Matijević je te godine u dva navrata dolazio u Centar, ali nije pokazao spremnost da vidi dete. Maloletna Rea je od dolaska u Ljig napredovala u fizičkom i psihičkom pogledu, posebno je uočljiva jaka veza između deteta i majke, kao i adaptacija deteta na sadašnju sredinu. Centru nije jasno da li će u postupku oduzimanja deteta pravo roditeljskog staranja preuzeti otac, iako je Opštinski sud u Zagrebu roditeljsko staranje dodelio majci. Uzimajući u obzir istoriju porodičnog nasilja, boravak deteta i majke u sigurnoj kući po odluci zagrebačkog Centra za socijalni rad, smatramo da izdvajanje deteta iz sadašnje sredine neće biti u njegovom najboljem interesu, stoji u dopisu Centra za socijalni rad s kojim je bio upoznat sudija Ilić.

Robert Matijević tužio je Natašu po Haškoj konvenciji za otmicu deteta, jer Reu nije dovodila na viđanje u Zagreb otkako se vratila u Ljig. Sudovi u Srbiji dva puta su odbili njegovu tužbu, ali je treći put presuđeno u njegovu korist.


Blic

Pogledajte još