Huligani: Mogli smo da unesemo i top

"Najčešći način je stavljanje baklji u gaće, pa je obezbeđenje nemoćno da to utvrdi običnim pregledom posetilaca! Postoji i manje rizičan način za unošenje pirotehničkih sredstava i oružja, a to je veza s redarima. Kada se dogovore s njima, navijači tačno znaju na koju kapiju treba da uđu i bez problema unesu sve što nije dozvoljeno", otkriva za „Blic” jedan od redovnih posetilaca Zvezdinog severa i učesnik opasnih igara.

Šta je sve zaplenjeno

  • 331 baklja
  • 99 topovskih udara
  • 20 vatrometa
  • 14 požara

Tu nije kraj njihovoj domišljatosti: dobar deo zapaljivih sredstava može da se unese dva-tri sata pre početka meča kada navijači postavljaju na tribine transparente i koreografiju, čemu se redari i službenici kluba ne protive. To je prilika da se uz dozvoljene i vidljive rekvizite unese i mnogo sakrivenih.

"Najsigurniji način da se unese sve i svašta je na službeni ulaz, za šta je potrebno poznavati nekog iz kluba, ali ima i toga"
, tvrdi sagovornik.

Najmilitantniji među “delijama” i “grobarima” javno se hvale svojom “veštinom” za koju redari i policija nemaju leka, tvrdeći:

"Da nam treba, mogli smo i top da unesemo!"

Kao na ratištu
Podaci beogradske policije čiji su pripadnici, između ostalog, pedantno beležili svaki detalj navijačkog divljanja na derbiju pokazuju da tolika količina zapaljivih sredstava godinama nije upotrebljena na našim terenima.

Ono što će zbog njihovog ludila zadesiti Partizan i Zvezdu - nekoliko stotina hiljada dinara i pražnjenje tribina na narednim utakmicama - ipak je mačji kašalj prema onome što bi ih snašlo da se takva paljevina desila na evropskoj utakmici.

Eks-Jugoslavija puni kasu UEFA
Oktobar 2010. - Hajduk 60.000 €
19. jun 2013. - Hrvatski savez 30.000 €
26. jun 2013. - Hrvatski savez 30.000 €
Septembar 2013. - Crvena zvezda 65.000 €

* Kazne se odnose samo na bacanje baklji

Blic

Pogledajte još