Ministarka energetike sabotira sporazum Nikolića i Putina

Leonid Resetnjikov je direktor Ruskog instituta za strateške studije (RISI), koji je formiran pod pokroviteljstvom predsednika Putina, a svoje predstavništvo je nedavno otvorio u Beogradu.

„Nikolić i Putin su razgovarali o pitanjima vezanim za izgradnju ’Južnog toka’. Nažalost, stav Srbije o ovom pitanju prilično je nedosledan – dva predsednika se dogovaraju o jednom, a zatim srpska ministarka energetike iznosi izmenjeni stav koji Rusija ne može da odobri“, rekao je Resetnjikov.

„Još prošlog septembra ruski predsednik je rekao Nikoliću – usaglasite stavove oko ’Južnog toka’, nemoguće je da predsednik govori jedno, a njegova ministarka nešto sasvim suprotno. U protekloj godini nikakvih promena u tom smislu nije bilo, Zorana Mihajlović nastavlja da sabotira sporazum između dva predsednika“, rekao je direktor RISI.

On je podsetio da se, povodom poslednjeg susreta lidera dve zemlje, u srpskim medijima pojavila vest da je Putin rekao Nikoliću – „dogovorite se, na kraju, ko je gazda u kući“.

„Zvanični ruski mediji ove reči ne prenose, ali u principu, nemamo razloga da sumnjamo da je Putin mogao ovako nešto da izjavi“, rekao je, između ostalog, Resetnjikov i istakao da „konfuzija i oklevanje u srpskom rukovodstvu, kada desna ruka ne zna šta radi leva, ne mogu da ne izazovu nedoumice kod ruskih vlasti“.

Pogledajte još