Muslimanska tinejdžerka nova Marvelova superjunakinja

Ona je jedna od prvih junakinja nove serije stripova koju sprema “Marvel Comics”, a koja će u centar radnje staviti žene i pripadnike muslimanske veroispovesti, prenosi Dejli Telegraf. Ovaj potez deo je nastojanja "Marvel Comics-a" da se prilagodi sve različitijoj publici, poštovaocima stripa, dok se istovremeno hvataju u koštac sa svakodnevicom i relevantnim, aktuelnim stanjem u SAD.

Na stripovima o Kamali Han radili su pisac G. Vilou Vilson i crtač Adrijan Alfona, zajedno sa urednicom edicije "All New Marvel Now" Sanom Amanat.

Amant je objasnila da ovom serijom žele da istraže muslimansko-američku dijasporu iz autentične perspektive tinejdžerke koja pokušava da pronađe svoje mesto pod suncem, boreći se sa novostečenim supermoćima.

(old_image)

“Želela sam da Ms. Marvel bude realan lik sa kojim ljudi mogu da se povežu, da bude prava mlada žena. Još uvek se jasno sećam srednje škole i mog života iz tog perioda, pa sam se dodatno oslonila i na to iskustvo protkanom željom za odrastanjem, problemima u školi, prijateljstvima punim uzburkanih emocija...”, izjavio je Vilou Vilson, koji je ranije radio na stripovima “Cairo” i “Air”, dodajući da je ovaj strip pre svega namenjem svi štreberkama.

Ms. Marvel može da izdužuje i skuplja svoje ruke i noge, a u bliskoj budućnosti, sa razvijanjem njenih moći, biće u mogućnosti i da menja oblik svog tela.

“Kamala uopšte nije nalik Piteru Parkeru, tvrdi izvršni direktor “Marvela” Aksel Alonso. “Ona je šesnaestogodišnja devojčica iz predgrađa koja pokušava da shvati ko je i pokušava izgradi svoj identitet u trenutku kada otkriva svoju supermoć i odgovornosti koje ta moć sa sobom nosi.”

Muslimanski superheroji poslednjih godina dobijaju sve više prostora, nakon što su decenijama bili ignorisani od strane autora stripova. Tako je “DC Comics” prošle jeseni predstavio novu seriju stripa “Green Lantern” u kojoj se pojavljuje i Simon Baz, Amerikanac arapskog porekla. Tu je i Nightrunner, takođe DC-jev heroj, mladi musliman iz Parizam sa alžirskim poreklom. Iz “Marvela” je ranije publici predstavljena mlada Avganistanka Dust koja je deo popularnog X-Men serijala.

Izvor: B92

Pogledajte još