Vulin: Srbi su se svrstali tamo gde misle da im je mesto

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju kaže da Priština tom najavom pokušava da deli Srbe, ali da ta podela ne prolazi budući da su se Srbi svrstali tamo gde misle da im je mesto.

"Interesantno je da Priština, koja je zabrinjavala dolazak predsedniku Vlade Srbije, prvom potpredsedniku Vlade, meni pretila hapšenjem, sada govori da ima neke Srbe koje više ili manje voli",
rekao je Vulin Tanjugu reagujući na izjavu kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja koji je rekao da kosovska vlada, u drugom krugu u četiri opštine južno od Ibra, podržava kandidate Saveza kosovskih Srba i Samostalne liberalne stranke.

Priština time, podvukao je Vulin, pokušava da deli Srbe.

"Kao što vidite rezultati u prvom krugu, ta podela više ne prolazi - Srbi su se svrstali tamo gde misle da im je mesto", naglasio je Vulin.

On je rekao i da, ako je neko do sada imao sumnju da je podrška Vlade Srbije listi "Srpska" opravdana sada više nema razloga da sumnja u to.

Priština je tim postupkom, kako ističe Vulin, jasno rekla da postoje određene političke partije koje okupljaju Srbe, a za koje Priština smatra da su dovoljno kooperativne.

"Podržali smo listu 'Srpska' zato što hoćemo da Srbi odlučuju o svojoj sudbini i da imaju jaku vezu sa Srbijom", rekao je Vulin.

Najavljenu podršku kosovske vlade i ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja srpskim kandidatima južno od Ibra analitičari vide kao propagandu.

Drecun: Izjava opravdava formiranje GI Srpska

Najava Prištine da će u drugom krugu podržati Samostalnu liberalnu štranku i Savez kosovskih Srba u drugom krugu izbora južno od Ibra pokazuje opravadnost formiranje liste "Srpska" iza koje stoji Srbija, rekao je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, koji veruje da srpski narod neće dozvoliti da bude prevaren.

Drecun je tim povodom rekao Tanjugu da je očigledna želja Prištine da ujedini sve svoje snage da bi mogla da ima vlast u većini opština koje treba da čine Zajednicu srpskih opština, kako bi Priština mogla u naredne četiri godine da ostvari svoje interese.

"Posle ovoga niko ne sme da ima dilemu da Srbi moraju da glasaju za listu Srpska", rekao je Drecun.

Drecun je rekao da, što se tiče te dve stranke, koje podržava Priština, to je bila "javna tajna godinama".

"Mi smo i ranije govorili da su čelnici SLS od kojih su neki formirali novu stranku u stvari produžena ruka Hašima i Tačija i oni treba da oduzmu glasove Srbima", rekao je Drecun.

On je, međutim, rekao da ne veruje da će srpski narod dozvoliti da bude prevaren od te dve, kako je rekao, "nazovi srpske stranke".


B92

Pogledajte još