Požarevac: Pobegla iz porodilišta i ostavila bebu

Devojčica je rođena 4. novembra ujutru, kao zdrava beba, teška 3,4 kilograma i dugačka 54 centimetra. Pošto o njoj nema ko da brine, jer se nje majka ovim bekstvom odrekla, ona će do daljeg ostati na Odeljenju neonatologije i o njoj će brinuti bolničko osoblje.

"Majka devojčice je rumunska državljanka. Kod nas je došla u ponedeljak ujutru i ubrzo se porodila. Ona je tog dana obavila razgovor s našim socijalnim radnikom kako bi joj se pribavila dokumenta neophodna za regulisanje bolničkih troškova. Kasnije se ispostavilo da je dala lažne podatke i o svom prebivalištu i o bračnom statusu", kaže direktor Opšte bolnice Srećko Bosić.

Iako u razgovoru sa socijalnim radnikom majka nije izjavila da ne može da se stara o detetu i da želi da ga ostavi, ona je već uveče pobegla iz porodilišta.

"Dok su babice u večernjim satima bile zauzete u porođajnoj sali, majka je neopaženo izašla s odeljenja, prošla pored bolničkog obezbeđenja i otišla u nepoznatom pravcu", kaže Bosić.

On dodaje da je o ovom slučaju odmah obavešten Centar za socijalni rad, koji treba da preuzme dalju brigu o devojčici.

"Takva procedura može da potraje duže vreme, jer treba obezbediti odgovarajuće mesto za boravak bebe. Nekad u tome prođe i godinu dana, a do tada mi sve vreme brinemo o detetu",
kaže Bosić.

Ovo nije prvi slučaj ostavljanja novorođenčeta, jer se to i ranije dešavalo, bilo da je najavljeno od strane majke ili ne.

"Ukoliko ne žele ili ne mogu da se brinu o detetu, majke to ili otvoreno kažu ili, kao u ovom slučaju, nestanu bez reči. U oba slučaja, dete ostaje na sigurnom, u našoj bolnici, sve dok mu se ne nađe odgovarajući smeštaj", kaže Bosić.

On navodi da se do sada nijednom nije desilo da se majka ostavljenog novorođenčeta predomisli i dođe kod njih da ga zatraži nazad.

Izvor: 24sata

Pogledajte još