Poruka od prirode: Kit se nasukao na obalu sa stomakom punim plastike (VIDEO)

0

U julu ove godine na jedno od holandskih ostrva Tešerling, nasukao se 13 i po metara dugačak kit poznat kao ulješara. Izveden je pokušaj spasavanja, ali nažalost životinja nije mogla biti spasena. Šokantna činjenica kod ovog slučaja otkrivena je kasnije tokom pregleda tokom kojeg je otkrivena plastika u stomaku kita, sve češći slučaj smrti kod ovih sisara tvrde stručnjaci.

Takođe ove godine ali na drugom kraju Evrope, u Španiji još jedan kit se nasukao na obalu, a u njegovom stomaku pronađeno je 59 različitih delova plastike koje su sve zajedno težile 17 kilograma. Većina ove plastike sastojala se od providnog plastičnog najlona koji se koristi za pokrivanje plastenika u Grenadi i Almeriji. Ostatak su bile plastične kese, devet metara lastičnog kanapa, dva plastična creva, dve male plastične saksije i plastični kanister. Uzrok smrti je blokada probavnog trakta.

Ovo nisu tako neuobičajni incidenti kao što mnogi misle.Slični slučajevi dešavali su se 1989. Godine na Laveci ostrvima u Tirenskom moru, 1990. godine na Islandu, 2008. u Kaliforniji i svima je bila ista dijagnoza – zapušenje i blokada creva od ogromnih količina nagomilane plastike u njima.

Pošto ovoj vrsti kitova, kako je otrkiveno, nije potrebno žvakanje, već samo neka vrsta usisavanja hrane, tako su ove životnje jedne od najugroženijih, jer ljuduski otpad koji završi u moru direktno ulazi u njihov organizam.

Kitovi nisu jedine žrtve našeg otpada. Procenjeno je da preko million ptica i 100.000 morskih sisara umre svake godine zahvaljujući ljudskom otpadu.

U ovoj borbi za opstanak svako od nas može doprineti tako što će smanjiti upotrebu plastičnih proizvoda kao što su plastične kese, slamčice, baloni i plastične flaše. Sačuvajte životinje i prirodu i naravno – reciklirajte!

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.