Moskva: Paradajzom na holandski kraljevski par

Mladić i devojka su u tretnutku kada je holandski kraljevski par izlazio iz automoblia počeli da uzvikuju "Krv Dolmatova na vašim je rukama", a potom je ka kralju poleteo paradajz koji ga je promašio.

Policija je napadače privela, prenosi ruska agencija.

Pres sekretar partije "Druga Rusija" Aleksandar Averin izjavo je za RIA Novosti da je akcija protesta organizovana zbog toga što "holandske vlasti ne čine ništa kako bi rasvetlile smrt Dolamatova", člana ove partije.

Aleksandar Dolmatov bio je ruski opozicioner, član partije Eduarda Limonova "Druga Rusija" koji je, nakon što je policija u Rusiji počela da se interesuje za njega i da mu pretresa stan, pobegao u Holadniju gde je zatražio azil.

Azil mu je bio odbijen, a Dolmatov je zatovren u deportacioni kamp, iako je, prema holandskim zakonima, trebalo, dok čeka na odlučivanje o žalbi, da bude u azilantskom smeštaju.

Dolamtov je u kampu izvršio samoubistvo, a ministarstvo pravde sprovelo je istragu u kojoj je ustanovljeno da je bilo propusta u "slučaju Dolmatov", na primer, nije trebalo da bude u deportacionom kampu, da je, pošto je ranije pokušao samoubistvo, trebalo da bude pod nadzorom i dobije stručnu pomoć.

Večerašnji koncert "Kraljevskog orkestra Amsterdamske filharmonije" kome su prisustvovali kralj Holandije zatvorena je Rusko-holandska godina koju su osim skandala sa samoubistvom Dalmatova obeležile i nesuglasice oko hapšenja aktivista Grinpisa, kao i skandali sa privođenjima i napadima na diplomate, ruske i holandske u obe zemlje.

Događaji su u senku bacili bogatu kulutrno-obrazovnu razmenu koja je trebalo da bude centralna tokom Rusko-holandske godine.

Izvor: B92

Pogledajte još