Danas se obeležava Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Nikolić je danas, uz najviše državne i vojne počasti, položio lovorov venac na spomenik Neznanom junaku na Avali povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Na vencu, položenom uz intoniranje himne Bože pravde, napisano je: Junacima velikog rata ponosni potomci - predsednik Republike Tomislav Nikolić. On se nakon polaganja venca upisao u knjigu utisaka.

“Mnogi duguju Srbiji, Srbija duguje vama, bez vas ovo bi bila tuđa zemlja, govorio bi se tuđi jezik, pevale bi se tuđe pesme. U ime zahvalne Srbije koja poštuje i pamti”, napisao je predsednik Nikolić u knjizi utisaka.

Sa predsednikom Nikolićem u delegaciji su bili ministar odbrane Nebojša Rodić i načelnik generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković. Predsednika Nikolića vojni okrestar je dočekao zvucima pesme Marš na Drinu.

Centralna državna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda, koju će predvoditi premijer Dačić, predstavlja čin odavanja počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino postradalim tokom Prvog svetskog rata, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Ona se svrstava u red najznačajnijih ceremonija koje će toga dana u isto vreme, u 11 sati, u svim glavnim gradovima država-pobednica u Prvom svetskom ratu, biti održane u čast godišnjice velikog istorijskog događaja.

Premijer Dačić će, uz pune vojne i državne počasti, položiti vence i odati počast, a ceremoniji će prisustvovati predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Beograda, ambasadori i izaslanici odbrane Austrije, Australije, Belgije, Bugarske, Grčke, Italije, Kanade, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih DrĹžava, Slovačke, Velike Britanije i Severne Irske, Francuske, Holandije i Češke.

Kako se navodi, prisustvo najviših diplomatskih i vojno-diplomatskih predstavnika država-saveznica i država-protivnica Srbije u Prvom svetskom ratu simbolično ukazuje na potrebu očuvanja dostojanstvenog sećanja, ali i afirmacije pomirenja i saradnje.

Širom Srbije, predstavnici organa državne vlasti, udruženja građana i pojednici okupiće se u 11 sati kraj vojnih memorijala i mesta stradanja iz razdoblja Prvog svetskog rata i polaganjem lovorovih venaca odati počast nevinim civilnim žrtvama i braniocima domovine.

Ambasadori i izaslanici odbrane Srbije u inostranstvu obići će srpske vojne memorijale i mesta stradanja iz Prvog svetskog rata, dok će ambasadori u državama u kojima ne postoje srpski vojni memorijali prisustvovati centralnim državnim manifestacijama u glavnim gradovima tih zemalja.

Međunarodni dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u svetu državnim manifestacijama koje se održavaju 11. novembra u 11 sati u znak sećanja na 1918. godinu, kad je u 11. novembra u 11 sati na snagu stupilo primirje.

U čast Dana primirja u Prvom svetskom ratu, juče popodne je sa Savske terase Beogradske tvrđave, uz najviše vojne počasti, Gardu VS i intoniranje himne, izvršena počasna artiljerijska paljba sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.
Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Srbiji, Dan primirja u Prvom svetskom ratu je neradan dan.


Blic

Pogledajte još