Olujni vetar u Hrvatskoj podigao vatrogasca i bacio ga na zgradu

O tome koliko je nevreme u nekim delovima zemlje bilo snažno svedoči i prizor iz Rijeke, gde je kamera snimila vatrogasca kog je vetar poneo zajedno sa delom limenog krova i bacio ga na obližnju zgradu.

Četrdesetšestogodišnji muškarac poginuo je na farmi kraj Novog Marofa u Varaždinskoj županiji, kada je na njega palo stablo koje je srušio jak vetar, prenose hrvatski mediji.

Dvojica radnika iz Marčeljeve Drage su, navodno, u životnoj opasnosti, ali policija za sada nije potvrdila neslužbene informacije da su pali sa skele visoke osam metara.

U Rijeci su danas otkazane sve sahrane, kao i poslepodnevna nastava, s obzirom da se predviđa pojačanje orkanskog vetra, zbog čijih su udara zatvorene brojne saobraćajnice.

Jedno dete u Rijeci ima prelom noge, a više osoba je pri padu zadobilo povrede glave ili kuka, naveli su u Zavodu za hitnu medicinu. Takođe, deo grada sinoć je ostao bez struje, a mnogi još nisu dobili struju.

Orkanska bura ruši stabla i stubove, podiže krovove, razbija automobile i prozore, pa iz Hitne službe i vatrogasnih jedinica poručuju građanima da bez preke potrebe ne izlaze iz kuća.

Mediji saznaju da je u Opatiji odlomljena grana povredila troje đaka, koji su zadobili povrede kuka, kičme i glave, ali nisu životno ugroženi.

Problema zbog vetra i obilne kiše ima širom zemlje - u Zagrebu i široj okolini vetar nosi stabla, kontejnere... i izaziva probleme u saobraćaju, pre svega, na autobuskim linijama.

Dežurne ekipe su na terenu, javna vatrogasna stanica grada Zagreba tokom noći i jutra imala je oko 50 intervencija, a u toku je još 40 intervencija.

Olujni vetar srušio je i deo glavne zgrade starog Paromlina, a urušavanje preti i ostatku jednog od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture, pa su upućene policijske i vatrogasne ekipe, kao i službenici Kancelarije za upravljanje hitnim situacijama.

Oblačno vreme s padavinama, veoma vetrovito i hladno očekuje se i tokom dana u celoj Hrvatskoj.

Na srednjem i južnom Jadranu kiša će biti jaka i obilna s grmljavinom, a u Gorskom kotaru i Lici padaće sneg, uz kratkotrajno stvaranje "belog pokrivača".

Saobraćajnice su mokre i klizave u većem delu zemlje, a nadležni upozoravaju i na mogućnost odrona zemlje i kamenja.

Udari bure su rekordni - na Krčkom mostu jutros je zabeležen udar vetra od čak 221,8 kilometara na sat, potvrđeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Za područje Istre, Kvarnera i podvelebitskog kanala, Zavod je zbog orkanske bure izdao crveni, najveći stepen upozorenja, dok je narandžasto upozororenje zbog severnog vetra izdato za Liku, Split i Zagreb.

Oluja u Sloveniji skidala krovove i čupala drveće

Jak vetar u Sloveniji je danas otkidao krovove i obarao drveće u naseljima ispod Karavanki i Kaminško-Savinjskih Alpa. Oluja je udarila na Sloveniju tokom noći, a popadalo drveće je izazvalo teškoće u saobraćaju. U nekim od naselja je otežano snabdevanje električnom energijom. Jak vetar se jutros proširio i na slovenačko primorje.

Izvor: Blic

Pogledajte još