Rusi hoće da leče Ratka Mladića

Nekoliko poslanika ruske Dume i pravnika, prema pisanju Novosti, predlažu da Mladića u Hagu pregleda nezavisna lekarska grupa koja bi ocenila njegovo zdravstveno stanje i sposobnost da prisustvuje suđenju.

Članovi moskovskog Komiteta za zaštitu generala Mladića traže da se posle detaljne zdravstvene kontrole Mladić prebaci na lečenje u Rusiju, a garant da bi se Mladić vratio u Hag bila bi ruska država. Taj predlog podržao je ruski akademik i bivši ministar spoljnih poslova i premijer Rusije Jevgenij Primakov.

Rusko rukovodstvo je svojevremeno predložilo da se i Slobodanu Miloševiću omogući lečenje u Moskvi uz garanciju ruske države, ali iz Haškog tribunala to nije bilo odobreno, tako da sada, kako dalje pišu Novosti, članovi Miloševićeve porodice ali i drugi okrivljuju Tribunal da je uticao na smrt svog najpoznatijeg zatvorenika jer mu nisu dozvolili da se izleči u moskovskom kardiološkom centru "Bakuljeva".

Ruski parlamentarac Pavel Dorohin, predsednik Komiteta za zaštitu Ratka Mladića, bio je pre dve nedelje u Hagu gde je i razgovarao s Mladićem nakon čega se, kako kaže, uverio da mu je potrebna bolja zdravstvena zaštita.

Izvor: b92

Pogledajte još