Nikad bolji izvoz zahvaljujući fijatu

Od početka godine do kraja septembra, Srbija je izvezla robu vrednu 8,1 milijardu evra, što je za 26,7 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Uvezena roba vredela je oko 11,3 milijarde evra, što je za 4,8 procenata više nego u istom periodu prošle godine.

Nikad bolji rezultati spoljne trgovine, kao što se očekivalo, posledica su proizvodnje i izvoza "Fijat automobila Srbija”, ali i proizvođača delova za automobile i električnih mašina i aparata.

Pravi je kuriozitet da je zahvaljujući izvozu "fijata 500-L” vrednost devetomesečnog izvoza Srbije u SAD u 2013. od 262 miliona evra pet puta veća nego u istom periodu prošle godine. Tako je Srbija u robnoj razmeni sa SAD u ovogodišnjih devet meseci ostvarila suficit od 106 miliona evra.

"Fijat” je u ovoj godini promenio i strukturu srpskog izvoza, tako da su u ukupnoj vrednosti izvoza u devet ovogodišnjih meseci najveće učešće imala drumska vozila – 1,6 milijardi dolara, slede električne mašine i aparati – 806,3 miliona dolara, obojeni metali – 513,3 miliona dolara, povrće i voće – 471,7 miliona dolara i proizvodi od metala – 453,1 miliona dolara. Izvoz ovih pet odseka čini 36 odsto ukupnog izvoza.

Devetomesečni deficit u trgovini sa svetom od 3,2 milijarde evra, manji je za 27,2 u odnosu na isti period prošle godine, a ostvarena je i rekordna pokrivenost uvoza izvozom od 71,8 odsto, u poređenju sa prošlogodišnjih 59,3 procenata.

Prosečna mesečna vrednost izvoza robe od početka januara do kraja septembra ove godine dostigla je do nedavno nedostižnih 900 miliona evra. Septembarski izvoz premašio je milijardu evra, što je za 46,4 odsto više u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu su drumska vozila –1,8milijardi dolara, sledi nafta i naftni derivati –1,2milijarde, prirodni gas – 666,7 miliona dolara, električne mašine i aparati – 635,2 miliona dolara i medicinski i farmaceutski proizvodi – 535 miliona dolara, a njihov uvoz čini 32,9 odsto ukupnog uvoza.

Ministarstvo finansija od maja objavljuje spisak najvećih srpskih izvoznika, čije poslovanje daje najveći doprinos privrednom rastu Srbije. Među prvih pet kompanija koje su najviše izvozile su "Fijat Srbija”, slede NIS, "Tigar” iz Pirota, "Hip Petrohemija” iz Pančeva i "Hemofarm” iz Vršca. "Gorenje” je na šestom, a RTB Bor na sedmom mestu.

izvor: B92

Pogledajte još