Lili Alen

Nakon Darkwooda, engleska pop zvedica Lili Alen. Raspevano-svetlucavo zahuktavanje Exita!

Čast da prvi utaba blato ispred Mejn Stejdža ovogodišnjeg Exita imao je beogradski bend Darkwood Dub, koji su se svojim hitovima predstavili najvrednijim posetiocima.

Iako su lica sa maskama za zaštitu od “virusa u trendu” H1N1 bila jasno vidljiva pod, na sreću svih, vedrim nebom Novog Sada, svirka Darkwooda je odgovarala svim standardima vrhunca večeri. Možda bi ovako iskreni nastupi mogli konačno da predstavljau početak navikavanja publike Exita da na tvrđavu dolazi ranije, jer – kao što je običaj na velikim festivalima poput Glastonberija – nije neobično da velike zvezde nastupaju čak i pre 17h.

Međutim, jubilarni Exit nije značio i promenu u navikama, pa su Darkwoodi nastupili pred najodanijim domaćim fanovima i radoznalim gostima iz inostranstva. Ipak, pristojan broj posetilaca – za zagrevanje pred inostrane zvezde, odnosno – opšteprihvaćenim izrazom – hedlajnere.


Od Interneta do zvezda

Publika je krenula užurbano da pristiže kako se približavao nastup engleske pop zvezdice Lili Alen, devojke čiju karijeru, pored lepršavih pesmica sa ozbiljnim tekstovima, obeležavaju i mnogi skandali.

Moglo bi se reći da je Lili jedan od prvih ozbiljnijih primera puta od Interneta do zvezda. Iako dete poznatih roditelja (otac joj je britanski glumac i komičar Kit Alen, a majka filmska producentkinja Alison Oven), što znači da se od detinjstva kretala kroz sjaj i tamu šoubiznisa – Lili ipak nije lako došla do svoje šanse u svetu muzike.

Pažnju je privukla svojom MySpace-stranicom, na kojoj se publika prvi put srela sa njenim demo snimcima. Odatle do nastupa na Exitu, sve je išlo ubrzanim tokom, pa je danas Lili sa svega dva albuma (danas je to sasvim dovoljno za status hedlajnera) jedan od omiljenih ženskih vokala Britanije, ali i meta britanskih tabloida. O tim “žutim minutama” zaista je suvišno govoriti, jer često ih svesno provocira, što može da pokvari sliku o njenoj muzici i stihovima, koji nesumnjivo zavređuju pažnju.


Moglo je i burnije, ali ipak lepo

Svoje nestrpljenje dolaskom na Exit već je najavila na svojoj Twitter-strani, tako da se zadovoljstvo dolaskom na najjači muzički festival u regionu videlo i tokom nastupa. Odnosno, kako je ona rekla, da je čula kako je Novi Sad domaćin “najboljeg festivala u Evropi”.

Nakon laganog starta, pesmama "Everyone's At It", "I Could Say" i "Never Gonna Happen" s novog albuma, koje su publiku navele samo na premeštanje s noge na nogu, Lili je pristojan požar izazvala tek pred kraj nastupa obradom pesme Britni Spirs “Womanizer” i hitovima poput “The Fear” i “Smile”. Lili može da se pohvali odličnim pratećim bendom koji je svakoj pop melodiji dodao snagu neophodnu za ovako velike nastupe.

Seksi odevna kombinacija – najpre crne helanke, a potom vrući šorcić u kombinaciji sa providnim crnim topom i ležernim crno-zlatnim ogrtačem – uverila je sve da je Lili Alen jedna lepa i zgodna devojka, iako je dugo imala komplekse zbog nametnutog standarda bolesno mršavih selebritija. Naravno, u skladu s celim ja-sam-diva stajlingom, bubanj je bio u potpunosti prekriven svetlucavim cirkonima.

Tokom celog nastupa je u svojoj blizini držala cigarete i piće. Prava party-devojka!

Mada se kroz masu moglo kretati, pa čak i uz malo veštine stići i prilično blizu bini, Lili je na Mejn Stejdžu okupila dovoljno publike da u tom smislu ovo bude uspešan nastup. Neki su se provodili burnije, posebno njeni engleski fanovi kojih je ove godine primetno mnogo, a drugi su, pak, samo mirno uživali ili ubijali vreme.

Iako je do velikih zvezda deli još dosta stepenika iskustva i muzičkog dokazivanja, Lili je ovim live nastupom dokazala da poseduje interesantan vokal, (kao!) nonšalantnost na bini i, što je najbitnije, melodične, ali ne i prazne pesme.

Svakako, na Exitu smo tokom ovih 10 godina videli znatno burnije nastupe, na kojima se publika primetno bolje provodila, što ne znači da nije bilo uživanje ugostiti Lili Alen koja je ovog leta zvezda mnogih letnjih festivala.

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Marko Risović

Pogledajte još