Nada je lepa: ne dozvolite raku da vam oduzme identitet

Program "Izgledaj dobro, osećaj se bolje" nudi besplatne lekcije šminkanja i nege kože i savete kako da se pokriju ćelave glave, a ajlajner iskoristi za iscrtavanje obrva.

Program je prilika za kozmetičare da podele savete, kompanije da poklone proizvode, a za osobe sa rakom da nađu neku nadu.

Ideja se pojavila pre 25 godina u SAD i u programu je učestvovalo više od 700.000 žena. Program se proširio u Argentinu i još 23 zemlje gde je hemoterapija sve češća. Argentina je bila prva zemlja Latinske Amerike koja ga je usvojila 1999. i sada se program proširio na 100 gradova u zemlji.

Za Marijelu Stajnberg (38), koja je preživela više operacija zbog raka materice, prvi put kada se posle terapije pogledala u ogledalo bio je šok. "Vidite svoje lice ali ga ne prepoznajete. Sada mogu da kažem da sam malo po malo počela da se adaptiram", rekla je ona posle dvosatnog kursa. "Opet sam počela da se prepoznajem".

Rak je drugi uzrok smrti u Argentini posle srčanih udara, a stopa smrtosti je treća najviša u Latinskoj Americi posle Kube i Trinidada i Tobaga, saopštila je Panamerička zdravstvena organizacija.

Poznato je da optimističan stav povećava šanse za preživljavanje a fizički izgled igra važnu ulogu. Zbog toga je tema programa - "Nada je lepa".

Dajana Kastro, 23-godišnja frizerka sa rakom jajnika isrpva je bila traumatizovana. "Imala sam prelepu, dugu crvenu kosu i kada mi je opala, nedelju dana nisam izlazila iz kuće".

Potom je u bolnici čula za ovaj program. "Ako ste našminkani, bolje se osećate. Pomaže vam da ne potonete", kaže ona.

Polaznici uče kako da šminkom pokriju podočnjake, kako da naprave utisak da imaju trepavice, kako da iscrtaju obrve i nameste marame tako da ne klize sa glave.

Onkolog-psihijatar Gabrijela Osko kaže da je ovaj program ključni deo holističkih tretmana.

"U početku ne žele da se pogledaju u ogledalu. To je jedan od prvih simptoma. Ove radionice su te koje ih ponukaju da se pogledaju u ogledalu. Kada se suoče sa time, kreće oporavak", rekla je ona.

Izvor: B92

Pogledajte još