Pentagon se sprema za post BlackBerry eru

Pre samo dva meseca BlackBerry je objavio da će drastično smanjiti komercijalnu prodaju uređaja a predstavnici Pentagona izjavili su da to neće uticati na njihovo partnerstvo.

U tom trenutku, tehnološka agencija ministarstva za odbranu SAD opremala je mreže softverom koji je u stanju da podrži desetine hiljada BlackBerry Z10 i Q10 smartfona.

Strategija Pentagona u velikoj meri se i dalje oslanja na BlackBerry 10 smartfone a pored BB uređaja nijedan drugi operativni sistem nema dozvolu za službeno korišćenje – ni Android ni Appleov iOS.

Svi uređaji moraju imati ovu dozvolu za korišćenje kako bi mogli da se povežu sa mrežama ministarstva odbrane.

Međutim, Pentagon poseduje rezervni plan u slučaju da BlackBerry zadesi sudbina video kaseta i betamaksa.

Strategija prelaska sa PC računara na smartfone i tablete započeta 2012. godine nije favorizovala nijednog proizvođača, izjavili su predstavnici Pentagona i naglasili da ovakav otvoren sistem sa više proizvođača smanjuje udar koji bi samo jedan proizvođač mogao da napravi.

Implementacija ovih strateških centara fokusira se na sistem koji prati „korišćenje mobilnih uređaja“ koji su na vojnim mrežama kako oni ne bi kompromitovali osetljive podatke ili oštetili sisteme Pentagona.

Ovaj sistem se trenutno nalazi u početnim fazama razvoja, a prvi testovi i početna testiranja očekuju se do 31. decembra.


B92

Pogledajte još