Međunarodno takmičenje barmena

U Grand Kazinu Beograd, najvećem i najmodernijem zabavnom centru u regionu, a u organizaciji udruženja barmena Srbije, održano je međunarodno takmičenje profesionalnih barmena pod nazivom „1st Belgrade Open Cup“.

Takmičenje se odvijalo u disciplini „flairtending“, što podrazumeva atraktivno pripremanje koktela. Ovo je veoma popularna veština u modernom barskom poslovanju koja obuhvata barmenske egzibicije i akrobacije.

Glavne kvalifikacije su počele još u ranim prepodnevnim časovima, kada je nastupilo 25 takmičara. Njihov zadatak je bio da pripreme koktele „Fuzzy navel“ i „Margarita“. Svaki učesnik je imao po šest minuta da napravi zadato piće, a u njegovu ocenu ulaze tehnika, uigranost, komunikacija sa gostima kao i reakcija publike njihovim nastupom. U glavnom večernjem finalu, koje je vodio Ognjen Amidžić, takmičilo se deset najboljih barmena, od kojih je samo jedan naš. Njihov zadatak je bio priprema koktela „Blue lagoon“. Borba je bila velika, navijači glasni, a samo jedan po oceni žiria, Tomek Malek iz Poljske, dobio je novčanu nagradu od 2000 evra. Drugoplasirani, Rafael Arce iz Argentine, dobio je 1000 evra, a trećeplasirani, Dario Doimo iz Italije, dobio je 500 evra u dinarskoj protivrednosti.

Za dobro raspoloženje gostiju, pre nego što su mogli da probaju šarene koktelčiće, bio je zadužen DJ Pookie. Inače, događaj ovakve vrste se održava po prvi put u Srbiji, a cilj takmičenja je podizanje zanimanja barmena na jedan viši nivo i promovisanje Beograda kao centra zabave u regionu.

Ovo je ujedno bila i generalna proba za svetsko takmičenje u Berlinu koje će biti održano u avgustu ove godine.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još