Patrijarh Irinej: Srbi, izađite na izbore, od vas sve zavisi

Molbu da iskoriste šansu i izaberu gradonačelnika Srbina građanima su uputile i sve parlamentarne stranke, izuzev DSS. Premijer Ivica Dačić pozvao je juče sve političke predstavnike, „pa i one koji zagovaraju bojkot izbora na Kosovu“, da budu ozbiljni i razmirice ostave po strani.

"Nismo imali značajniji politički trenutak za budućnost Srba na Kosovu u skorije vreme od predstojećih izbora u Kosovskoj Mitrovici jer se rešava ključno pitanje - da li će gradonačelnik biti Srbin ili Albanac" kazao je on i dodao da bi izbor Albanca značio „početak novog kruga konflikata nesagledivih razmera“.

Poziv Srbima da iskoriste glasačko pravo uputili su i Savez ratnih veterana, rukovodstvo Trepče, Doma zdravlja u Mitrovici, senat Univerziteta...

Krstimir Pantić, kandidat Građanske inicijative Srpska, kaže da su građani spremni da budu na visini zadatka i da ne dozvole da Mitrovicom upravljaju oni koji ne vole ni taj grad ni Srbiju:
"Niko ne želi da posle 14 godina Mitrovicom vlada Albanac. Pokazalo se da tamo gde nema srpskih institucija" nema ni Srba.

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj očekuje da će opštine na severu Kosova imati srpske gradonačelnike.
"Naravno da ćemo na severu imati srpske gradonačelnike, jer će oni predstavljati volju većine. Tako je i najbolje. Nije moguće da severna Kosovska Mitrovica ima albanskog gradonačelnika" izjavio je Hodžaj.

Izvor: Kurir

Pogledajte još