Pogledajte šokantnu novu igru među tinejdžerima u Njujorku: "Nokautiraj Jevrejina" (VIDEO)

Napad na dvanaestogodišnjaka bio je samo poslednji u nizu od 8 sličinih koji su se od septembra odigrali u tom kraju, potvrdio je policijski komesar Rej keli u razgovoru za CBS njuz. Na jednom od snimaka kamera za nadzor može se videti 19-godišnji Jevrejin kako pada na zamlju nakon neočekivanog napada grupe crnih tinejdžera.

Kraun hajts je četvrt u kojoj žive pretežno ortodoksni Jevreji i crnci, a ranih 1990-tih godina pažnju javnosti privukli su tamošnji nemiri.

Prema izjavama prikazanim na CBS, žrtve najnovijih napada našle su se na meti tinejdžera zaokupljenih novom igrom nazvanom “Nokaut”, za koju bruklinski rabin Jasov Berman kaže da bi joj možda bolje pristajao naziv “nokautiraj Jevrejina”.

Pravila “igre” su prilično očigledna: neko od pripadnika grupe tinejdžera treba da se odvaži i da iznenadnim udarcem, bez ikakvog razloga, na zemlju obori potpuno nedužnu osobu, koja ništa ne sluteći prolazi ulicom. Ako žrtvu obori samo jednim udarcem, uspeh je potpun, a nakon toga, čitava grupa se udalajva.

Pošto svi napadi o kojima je reč imaju antisemitski podtekst (a u kraju je oduvek bilo i grafita sa kukastim krstovima), istragu je preuzelo odeljenje njujorške policije zaduženo za zločine mržnje.

"Igru" igraju deca svih nacionalnosti

Mlađi Njujorčani, kao recimo Ajk (27), koji kaže da se ove “igre” seća još iz vremena kada mu je bilo 11 godina, tvrde, međutim, da je ona već dugo prisutna na gradskim ulicama, i da je “igraju“ deca svih nacionalnosti - hispano-amerikanci, crnci, i drugi, mahom kad im je dosadno i kada u velikim grupama postanu bahati i “hrabri”.

"Sigurno ima i takvih za koje je igra "nokautiraj prvog Jevrejina koji naiđe", objašnjava Ajk.

Ali u principu je zamisao “nokautiraj prvog koji naiđe sam’, ko god on bio”, kaže Ajk, koji smatra da stvar nije toliko u narastanju antisemitizma, koliko u narastanju najbanalnijeg besmislenog nasilja.

Napadi ove vrste jednu osobu su već koštali glave. U pitanju je beskućnik Ralf Erik Santjago iz Hobokena u Nju Džerziju, koga su trojica dečaka (dvojica od 13 i jedan od četrnaest godina) u septembru ove godien pratila i naglo udarila u glavu, zbog čega je ovaj pao unazad na gvozdenu ogradu, zaglavio vrat između dveju šipki i ugušio se.

Izvor: Blic

Pogledajte još