Lek za Srbiju: Trećem detetu u Loznici 10.000 dinara do punoletstva

Odbornici su u petak uveče na sednici Skupštine grada Loznice doneli te dve odluke čija će primena početi 1. decembra.

Novčana pomoć za porodice u kojima se rodi treće dete, dobijaće po 3.000 dinara mesečno dok ne navrši tri godine. Potom, do polaska deteta u školu, iznos će biti 5.000, tokom osmogodišnjeg školovanja 8.000, a do punoletstva deteta 10.000 dinara.

Ovu pogodnost mogu da koriste roditelji koji su, pre rođenja deteta, najmanje godinu dana stanovali u lozničkom kraju.

Druga odluka daje bračnim parovima pravo na novčanu pomoć od jedne prosečne neto plate grada Loznice, koja sada iznosi 32.000 dinara. Uslov je da bar jedan supružnik tri godine pre sklapanja braka ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Loznice.

Zahtevi za ostvarivanje ovih prava, mogu se podneti nadležnom odeljenju Gradske uprave, u roku od 60 dana od rođenja trećeg deteta, odnosno zaključenja braka.

Po podacima lokalne samouprave, u Loznici se godišnje, u prošlih pet godina, u proseku rađalo po 71 treće dete, a do oktobra ove godine već ih ima 72. Od 2004. godine do oktobra ove godine, u Loznici je sklopljeno 3.715 brakova, a od toga za deset meseci ove godine 338.

Loznica jednokratnim iznosima od 15.000 do 20.000 dinara već pomaže porodice s decom, od prvog do trećeg, nezaposlene porodilje godinu dana sa po 20.000 dinara mesečno, a zaposlene trudnice u vreme bolovanja isplatom razlike do proseka zarada u gradu.

Izvor: Beta

Pogledajte još