Političko ubistvo: Berluskoni ostao bez podrške

Italijanski ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera Ađelino Alfano najavio je da će "njegova nova partija desnog centra" nastaviti da podržava Berluskonija, ali da nije mogao da se dogovori sa liderom da se priključi ponovo formiranoj partiji Forca Italia koja bi sutra trebalo da bude zvanično predstavljena.

Berluskoni je na ovu odluku reagovao besno, rekavši na sastansku svoje stranke u Rimu da je ovaj potez ravan političkom ubistvu i da podriva duh "koalicije umerenih", misleći na svoju grupu poslanika desnog centra.

- Veoma je teško biti ujedinjen u parlamentu i na ovom sastanku sedeti za istim stolom sa ljudima koji žele da politički ubiju lidera svoje partije - rekao je Berluskoni, ne pominjući Alfana po imenu.

Alfano računa da će 37 senatora i 23 poslanika Donjeg doma italijanskog parlamenta pristupiti njegovoj novoj partiji, umesto ponovo pokrenutoj Berluskonijevoj stranci.

Njihovo odbijanje da se pridruže Berluskonijevoj Forca Italia označilo je zvanični raskol u partiji desnog centra koja je bila deo vladjuće koalicije čak kada je Berluskoni bio primoran da se povuče, zbog pretnji da planira da obori vladu premijera Enrika Lete.

Izvor: Blic

Pogledajte još