Proneverio 100 miliona: Di Kapriov film "Uhvati me ako možeš" inspiracija

Porota iz Ohaja (SAD) osudila je misterioznog brkatog Džona Donalda Kodija (66), takođe poznatog i kao Bobi Tompson, zbog prevare sa humanitarnim prilozima vrednim 100 miliona dolara, koju je osmislio zloupotrebivši simpatije javnosti prema američkim ratnim veteranima.

Dok je sudija čitao presudu, kojom je Kodi proglašen krivim za sve 23 tačke optužnice, šerifov zamenik mu je stao iz leđa i stavio lisice, dok je Kodi presudu saslušao bezizražajnog lica.

Nabrojane prestupe: krađu, prevaru, pranje novca i korišćenje lažnog identiteta, Kodi je počinio tokom vođenja Udruženja američkih ratnih veterana, koje je prikupilo milione, ali vlastima nije moglo da ponudi praktično nikakav dokaz da je novac zaista i upotrebljen za pomoć veteranima.

Pošto je prevara razotkrivena, Kodi, koji se predstavljao kao penzionisani potporučnik Bobi Tompson, dve godine se nalazio u bekstvu, da bi konačno bio uhvaćen u saveznoj državi Oregon.

Čak i nakon hapšenja je, međutim, odbijao da otkrije svoje pravo ime. Išao je toliko daleko da se na sudskim dokumentima potpisivao kao “MisterX”. Policajci koji su ga uhvatili tvrde da je svoj život oblikovao prema filmu "Uhvati me ako možeš", a primerak ovog filma sa Leonardom di Kapriom jedan je od samo nekoliko ličnih predmeta koje je držao u kući u Portlandu.

Tokom bizarnog sudskog procesa koji je trajao oko mesec dana, on nije izneo nikakvu odbranu, pa čak ni pokušao da da ma kakvo objašnjenje. Neobjašnjeno je ostalo i šta se dogodilo sa 100 miliona dolara koji su svojevremeno nestali zajedno sa njim.

Kodijev advokat je poroti obećao da će razjasniti kako je dobrotvorna fondacija bila deo tajne operacije pod pokroviteljstvom CIA, u kojoj je Kodi novac navodno trebalo da iskoristi kako bi izdejstvovao političke pogodnosti, ali i to objašnjenje je izostalo.

Na niz zapanjujućih fotografija Kodi je snimljen u vrlo probranom društvu, u bliskim razgovorima sa ličnostima kao što su Džordž V. Buš, predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Džon Bener, i senator Džon Mekejn, dok je ove nedelje sudiju i porotu šokirao svojim fizičkim izgledom.

(old_image)

Umesto osobe koja se kretala među političkom elitom kao među sebi ravnima, pred sobom su imali čoveka koji je više podsećao na beskućnika i skitnicu: raščupan, neobrijan, raskopčane košulje i izgubljenog pogleda.

Sudija mu je u jednom trenutku čak naložio da zakopča i upaše košulju, dok je Kodijev advokat tvrdio da se njegovi branjenik nalazi u tako lošem fizičkom stanju da ne bi mogao da preživi unakrsno ispitivanje.

Sve ove bizarne taktike, ukoliko su to uopšte bile, nisu mu, međutim, mnogo pomogle, jer je proglašen krivim i preti mu kazna od najmanje 10, a maksimalno 80 godina zatvora. Izricanje presude predstoji idućeg meseca, a Kodijev advokat je već najavio žalbu.

Izvor: Blic

Pogledajte još