Ugrožene lokacije: Sredine bez kojih bi mnoge vrste izumrle

Novo istraživanje u žurnalu „Science“ analiziralo je podatke Internacionalne unije za konzervaciju i svetske baze zaštićenih područja kako bi imenovalo nezamenjljivije delove naše planete.

Kako bi ustanovili koliko je neki predeo nezamenjiv, naučnici su proučavali podatke u vezi sa 173.000 zaštićenih područja i 21.500 vrsta. Ključni faktor odnosio se na to koliko neki predeo doprinosi opstanku određene vrste i da li bi njegovo nestajanje dovelo do istrebljenja tih životinjskih vrsta.

Istraživači su identifikovali ukupno 137 lokacija u 34 zemlje čije očuvanje je izuzetno važno. Mnogi od ovih predela se već nalaze na UNESCO listi svetske baštine, ali više od polovine nije.

Među najvažnijim se nalazi i Sierra Nevada de Santa Marta Natural nacionalni park. Ovaj park je dom velikom broju autohtonih i ugroženih vrsta.

A tu su i određeni predeli koji i ne postoje kao zaštićene lokacije u praksi, iako se očekuje da će zaštićeni predeli – koji čine 13 odsto ukupne teritorije na Zemlji, biti, kao i što samo ime kaže, zaštićeni. Ali iz brojnih razoga to nije uvek slučaj.

Studija naglašava da mnogi državni planovi uključuju fokusiranje na „harizmatične vrste“ kao što su popularni medvedi na način na koji može da ugrozi ekosistem kao cleinu.

Kako bi što bolje rukovodili lokacijama tako da sve ugrožene vrste, bez obzira na to koliko su male i neatraktivne , istraživači preporučuju targetiranje onih vrsta prema kojima određena lokacija ima najveću obavezu da ih zaštiti.

Izvor: B92

Pogledajte još