Ovo su ljudi koji će upravljati Beogradom

Predsednik privremenog gradskog veća Beograda Siniša Mali savetnik je prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića za ekonomiju. Rođen je 1972. u Beogradu, gde je diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu, da bi potom magistrirao i u SAD. Pomoćnik ministra za privatizaciju u republičkom Ministarstvu za privredu i privatizaciju bio je od 2001. godine. Osnivanjem Agencije za privatizaciju 17. jula 2001. godine operativne aktivnosti u vezi privatizacije sa ministarstva prelaze u Agenciju, a on postaje direktor Centra za privatizaciju. Nakon ukidanja Centra za privatizaciju, postaje direktor Centra za tendere. Kao direktor Centra, bio je zadužen za privatizaciju preduzeća putem tendera. Na tom mestu ostaje do kraja 2003. godine. Potom je osnovao svoju kompaniju koja se bavi savetovanjem u oblasti kupovine i prodaje preduzeća, finansijskog restruktuiranja, konsolidacije poslovanja.

Radio je u kompanijama "Kredit Svis Frst Boston" (Credit Sisse First Boston) i "Dilojt end Tuš" (Deloitte & Touche). Magistrirao je 1999. na američkom Vašington univerzitetu u Sent Luisu, a doktorat je odbranio na beogradskom FON-u.

Član privremenog gradskog veća Beograda Nebojša Čović obavljao je tokom poslednje decenije prošlog veka najviše funkcije u prestonici, a posle petooktobarskih promena 2000. bio je visokopozicioniran u republičkoj izvršnoj vlasti, između ostalog na mestu vicepremijera. Nebojša Čović rođen je 1958. godine u Beogradu, a završio je Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, 1982. godine, gde je i magistrirao i doktorirao 2000. godine. Bio je asistent na Mašinskom fakultetu od 1984. do 1990. godine. Radio je u fabrici "Ivo Lola Ribar" - Železnik, u REIK "Kolubara" u Lazarevcu, bio je generalni direktor DP "Proleter", a zatim preduzeća "FMP-Trade" u Beogradu, koje je uspešno vodio. Bio je potpredsednik Izvršnog odbora Skupštine Grada Beograda, 1992. godine, zadužen za privredu i finansije, a februara 1993. izabran je za predsednika Izvršnog odbora Skupštine Beograda. Predsednik Skupštine Grada Beograda (gradonačelnik) bio je od 1994. do 1997. godine. Poslanik Narodne skupštine Republike Srbije i predsednik Odbora za finansije Skupštine Srbije bio je od 1993. do 1997. godine. Od 24. oktobra 2000. do 25. januara 2001. godine bio je potpredsednik prelazne vlade Republike Srbije. Od 16. decembra 2000. do 25. avgusta 2005. bio je predsednik Koordinacionog tela SRJ/SCG i Republike Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu. Od 25. januara 2001. do 3. marta 2004. godine bio je potpredsednik Vlade Srbije zadužen za ekonomiju i finansije. Od 2. avgusta 2001. do 25. avgusta 2005. bio je predsednik Koordinacionog centra SRJ/SCG i Republike Srbije za Kosovo i Metohiju.

Bio je aktivan član SPS, a od 1997. godine osnovao je i vodio Demokratsku alternativu (DA). U njegovim zvaničnim biografijama stoji da je autor je više od 40 naučno-stručnih radova iz oblasti tehničkih nauka i privredne problematike. Bio je aktivni igrač i košarkaški trener, a trenutno jedan od čelnika kluba Crvena Zvezda. Nagrađivan je kao jedan od najuspešnijih menadžera i nosilac je najvišeg priznanja SPC, Ordena Svetog Save.

Član privremenog gradskog veća u Beogradu Nikola Nikodijević ima višegodišnje iskustvo u upravljanju gradom, najpre kao odbornik, a zatim i kao član gradske vlade. Nikodijević je rođen 1981. u Beogradu i po zanimanju je diplomirani pravnik. Aktivno se bavio sportom i angažovan je u Sportskom društvu Crvena zvezda. Sekretar je Izvršnog odbora Gradskog odbora SPS-a Beograd i član Izvršnog odbora Glavnog odbora stranke. Od 2008. do 2012. obavljao je dužnost šefa odborničke grupe SPS-PUPS-JS u Skupštini grada, a od polovine 2012. godine bio je član Gradskog veća Beograda zadužen za omladinu i sport.

Predstavnica Demokratske stranke u privremenom gradskom veću Beograda Tatjana Pašić donedavno je bila zamenica gradonačelnika Beograda Draga Đilasa. Rođena je 1964. u Beogradu, gde je diplomirala na Pravnom fakultetu i završila Diplomatsku akademiju pri Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije. Radila je na Radiju B92, kao i na TV Studio B, a bavila se i poslovima iz oblasti marketinga. Počev od godine 2004. bila je savetnica direktora u Narodnoj kancelariji predsednika Republike, da bi potom od 2007. do 2010. godine bila i direktorka Narodne kancelarije. Na poziciji pomoćnice gradonačelnika Beograda nalazila se od kraja septembra 2010. godine, a zamenica gradonačelnika postala je juna 2012. godine.

Predstavnik Demokratske stranke Srbije u privremenom veću grada Beograda Andreja Mladenović dugogodišnji je šef odborničke grupe te stranke u gradskom parlamentu. Rođen je u Beogradu 1975. godine, diplomirao je na Pravni fakultetu u Beogradu. Izvesno vreme je obavljao funkciju portparola DS S, a danas je predsednik beogradskog odbora te stranke. Mladenović je potpredsednik košarkaškog kluba Partizan. Kao omladinac igrao je košarku u zemunskim klubovima, a poznat je i kao aktivan učesnik u crkvenom životu, gde peva u crkvenom horu.

Izvor: b92

Pogledajte još