Na šta se obavezujete prihvatanjem ugovora EULA?

EULA (ili End User Licence Agreement) je ugovor krajnjeg korisnika (vas) i vlasnika licence softvera (koji ste kupili / koristite besplatno).

Do sad ste verovatno potpisali na hiljade stranica, napisanih pravnim žargonom, i samim tim ste poklonili kompanijama sve osim svoje duše (mada nije isključeno da ćete i to potpisati u budućnosti).

Ovde su samo neki od primera najpoznatijih kompanija, a velika je šansa da ste makar sa jednom od njih sklopili ove neobične bizarne ugovore.

Ako ste aploudovali svoje slike na netu (bilo gde, na bilo koji sajt)

Dakle, proveli ste lep vikend sa svojim prijateljima, i odlučili se za upload slika na Flickr, Twitpic, Instagram, Facebook ili neka druga mesta na netu koja omogućavaju besplatni upload. Zašto da ne? To i jeste jedna od svrha društvenog umrežavanja. To je savršen način da podelite vaše dragocene uspomene sa prijateljima i porodicom.

(old_image)

Ali… Ako vidite svoju sliku na oglasu za vijagru… nemate pravo da se žalite. Zašto? Jer ste se odrekli prava na svoju sliku. Više nije vaša. Njihova je.

Skoro sve društvene mreže imaju klauzulu u korisničkom ugovoru (EULA) koja im omogućava da koriste vaše slike u komercijalne svrhe. I to: mogu da ih koriste u celom svetu, bez nadoknade, sa prenosivom licencom…

Opet, nema razloga za paniku. Jer ako vi iskoristite vašu sliku za bilo šta, uključujući i reklamu, ni jedna od ovih kompanija vas neće tužiti, jer je slika i dalje i vaša. (Pošteno?)

I da, još nešto… ne morate prekidati čitanje ovog članka kako bi što brže obrisali slike. Jer ih ne možete obrisati sa glavnog servera kompanije, a u ugovorima je navedeno da kompanije mogu da zadrže prava i na uklonjene slike sve dok ne prođe komercijalno razumno vreme.

I još bizarnih ugovora na koje ste možda pristali:

(old_image)

Ako koristite Apple iTunes – pristali ste da vas prate, bilo gde, bilo kad. Čak i ako ne posedujete bilo kakav Apple prenosni uređaj, i želite da koristite iTunes da bi kupili neku pesmu, i dalje pristajete na bizarne stvari. U ugovoru lepo piše da iTunes uzima podatke s uređaja ili računara. Takođe, pristali ste da nećete koristiti ovaj proizvod za proizvodnju nuklearnog, raketnog, hemijskog ili biološkog oružja.

Ako koristite Amazon Kindle – pristali ste da vam Amazon oduzme uređaj, ako prekršite neko od pravila ugovora- i to bez ikakve nadoknade, i bez ikakvog objašnjenja.

Ako koristite usluge Sony i EA Games – odrekli ste se bilo kakvog prava da ih ikada možete tužiti. Ono što ipak možete, tj što vam je dozvoljeno (ako imate neke pritužbe) jeste da im pošaljete pismo poštom…

Ako koristite Nintendo – pristali ste na to, da ukoliko prekršite pravila ugovora, kompanija ima pravo da vam daljinski uništi uređaj. Ovakvu klauzulu ćete pronaći u bilo kom e-readeru, mobilnom i slično.

Uglavnom, pristankom na skoro svaki ugovor (EULA), odričete se prava tužbe, i pristajete na to da kompanija promeni ugovor kad god to ona želi – znali vi ili ne.

Naravno, ne tvrdimo da kompanije prave ovakve ugovore da bi vas totalno uništile. Samo se pravno brinu da vi ne uništite njih.

(old_image)

izvor: Pixelizam

Pogledajte još