Kraftwerk

Treće veče, po mišljenju mnogih - najzanimljivije na ovom EXIT-u, obeležio je sjajan nastup nemačkog benda Krafwerk.

Pioniri elektronske muzike počeli su svoj nastup oko 22,00. Njih četvorica na sceni su, kao i uvek – statični, hladni, sa “gvozdenim” držanjem, usredsređeni samo na kompjutere ispred sebe. Time bi trebalo da podsećaju na ljude-robote koji obavljaju svoj posao. Međutim, muzika koju prave prilično je melodična, emotivna i topla bez obzira što dolazi “iz mašina”. Takođe, ono što je pravi kvalitet njihovog nastupa, osim muzike koju izvode, jesu i ogromni video-bimovi, na kojima su se smenjivale slike, animacije i filmovi, koje su pratile odgovarajuće pesme.

Tako je bilo pravo uživanje gledati crno beli film u kojem biciklisti prolaze predelima Francuske uz pesmu “Tour de France”. Uz pesmu “Vitamin” bila je na bimovima gomila vitamina, a zatim i četiri čaše u koje jedan po jedan upadaju vitamini, a zatim se tope u vodi. Vrlo jednostavno, ali s muzikom - efektno. Pesmu “Radioactivity” pratile su jake ekološke poruke. Čuli smo još i “Machine”, ”Trans-Europe Express”, ”The Robots”, “Das Model”, i mnoge druge…

Publika ih je sa pažnjom slušala, I pratila šta se na bimovima dešava. Posle svake numere, dobijali su aplauze…

Iako se na prvi pogled čini da je njihov nastup sveden, krajnji utisak je da prilično bogat i pametno osmišljen. Jer, kako ostati hladan I statičan pored toliko energije koju vam šalje hiljade ljudi? Uz svetla, slike i senke njih četvorice, i fotografije deluju prilično efektno.

Posebnu čar svemu daje i to što prisustvujemo uživo koncertu nemačkih vizionara koji su imali direktni uticaj na nastanak rane hip-hop muzike i sint-popa 80-ih godina prošlog veka, a ubrzo zatim i celokupne elektronske muzike kakvu svet danas poznaje. Pioniri detroitskog tehna, čikaškog hausa, i rana britanska esid-haus i nemačka trens scena, redom navode Kraftwerk kao izvor svog stvaralaštva. Na listi izvođača koji su ih navodili kao uzore i koristili njihove semplove mogu se pronaći Depeche Mode, Duran Duran, Afrika Bambaataa, Laurent Garnier, R.E.M, Beck, Madonna, Chemical Brothers, Rammstein, Coldplay, New Order, KLF i mnogih drugih.
Koncept njihovog albuma ”Computer World” iz 1981. godine nastao je u vreme kada još nisu imali komjutere...

Nastup su završili posle sat i po uz jedno jednostavno: "Laku noć". Preko dvadeset hiljada ljudi ih je pozdravilo.

Tekst: Nada Veljković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još