Diktator zahtevao da živi "makar" 120 godina

Za tu svrhu, kako prenosi britanski Telegraf, osnovan je čak i institut na čijem čelu je bila dr Kim So-jeon, koja je, međutim, pobegla u Južnu Koreju 1992. Dve godine nakon toga, Kim Il- sung je preminuo, u 82 godini.

Upravo je ona, u svojoj knjizi u kojoj je opisivala svoj 30-godišniji rad na istraživanju dugovečnosti, otkrila plan Kim Il- sunga, izveštava list "Čosun Ilbo".

Ona tvrdi da je severnokorejski diktator prvi put na ideju da mu se produži život došao kada je napunio 65 godina. Zbog toga je, kako tvrdi ova doktorka, tada naredio da se u severnokorejsku presotonicu dovedu najbolji stručnjaci kako bi radili na postizanju tog cilja.

Medicinski stručnajci su morali da analiziraju na hiljade stranica o orijentalnoj medicini i lekovitim biljkama, a prvi lek koji su "smislili" imao je za cilj da se večiti vođa više smeje.

"Čak smo zvali glumce da izvode pred njim komedije i zvali petogodišnju i šestogodišnju decu da rade divne stvari, a svako ko bi uspeo da nasmeje Kima pet puta dnevno bio je nagrađen", kazala je dr Kim So-jeon.

Međutim, medicinski tretmani namenjeni što dužem životu Kim Ilć- sunga imali su ograničen efekat, jer je on zapostavljao svoje zdravlje, dok su medicinski stručnjaci pokušavali da pronađu "čudesan lek". Već sa 78, korejski diktator počeo je da traži transfuziju krvi koju je nabavljao od zdravih mladića.

Takvi tretmani doveli su do sporednih efekata, tvrdi dr Kim i dodaje da su verovatno upravo oni pogoršali zdravstveno stanje vođe, koji je na kraju umro od jakog srčanog udara.

Izvor: B92

Pogledajte još