Predsednik pozvao privrednike iz Indije da investiraju u Srbiju

Nikolić je ocenio da su odnosi dve zemlje izuzetno dobri i da je otvoren prostor za njihovo dalje produbljivanje i unapređenje. Podsetivši da su temelji tog prijateljstva postavljeni u prošlosti, Nikolić je istakao da postoje mogućnosti za intenziviranje saradnje posebno u oblasti ekonomije i pozvao privrednike iz Indije da investiraju u Srbiju.

"Mogućnosti ekonomske saradnje nisu u znatnijoj meri iskorišćene i na tome moramo intenzivno da radimo", istakao je Nikolić, saopštila je Pres služba predsednika.

On je, takođe, rekao da je Srbiji dragocena iskrena podrška Indije na očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i dodao da je zemlja pod velikim pritiscima, ali nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

"Kada bi to učinila, onda bi takvo pravo imala svaka nacija u bilo kojoj zemlji koja čini na nekom području većinu. U Srbiji živi veliki broj nacija i svima su priznata sva manjinska prava", rekao je Nikolić.

Indijska ministarka je istakla bezrezervnu podršku Srbiji po pitanju Kosova, podvukavši principijelan stav svoje zemlje da taj problem Srbija treba da rešava mirnim putem i dijalogom.

"Indija je svesna teškoća sa kojima se Srbija součavala proteklih decenija", ukazala je ona i dodala da je veoma pozitivno to što je privredni rast krenuo uzlaznom putanjom.

Ministarka Kor je istakla da bi trebalo povezati poslovne ljude dve zemlje kroz organizaciju investicione konferencije.

"Na taj način će brojni investitori iz Indije prepoznati komparativne prednosti Srbije, posebno u oblasti poljoprivrede, informacionih tehnologija, nauke i farmacije", rekla je ona.

Kor je najavila da će eksperti iz Indije uskoro posetiti kompanije u Beogradu, gde će razmotriti mogućnost saradnje u oblasti tehnološkog razvoja.

(old_image)
Foto: Beta / Miloš Miškov

Mrkić sa ambasadorkom Kor

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić i državna ministarka Prinit Kor zajednički su danas konstatovali da odnose Srbije i Indije karakteriše tradicionalno, višedecenijsko prijateljstvo i visok stepen međusobnog razumevanja. Mrkić je zahvalio na doslednom stavu Indije u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, koji je državna ministarka Kor i ovom prilikom ponovila.

Tokom razgovora su razmotrene mogućnosti unapređenja ukupne saradnje dve zemlje, posebno u oblasti privrede, kulture i prosvete, a ukazano je i na potrebu daljeg jačanja ugovorne saradnje.

U saopštenju se navodi da su potpisani Protokol o bilateralnim pregovorima između Srbije i Indije o pristupanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji i Ugovor o davanju u zakup indijskoj strani zgrade za rezidenciju indijskog ambasadora u Beogradu.

Mrkić i Kor posetili su i informaciono-tehnološki park u Inđiji i obišli novu zgradu, čijom izgradnjom je završena prva faza projekta izgradnje ovog centra modernih tehnologija. Mrkić je tom prilikom istakao da Srbija visoko ceni angažman indijskih kompanija u izgradnji informaciono-tehnološkog parka u Inđiji i izrazio očekivanje u pogledu povećanja obima indijskih investicija u Srbiji.

Izvor: Blic

Pogledajte još