Mermer i zvuci

U Aranđelovcu je 12. jula otvorena tradicionalna kulturna manifestacija Smotra umetnosti „Mermer i zvuci“, koja će tokom naredna dva meseca ponuditi bogat sadržaj u likovnoj oblasti, književnosti, dramskom stvaralaštvu i muzici, uz dva jedinstvena stvaralačka simpozijuma – "Svet keramike" i "Beli venčac". 

Smotra "Mermer i zvuci", koja ove godine obeležava 44 godine neprekidnog trajanja, počeće izložbom troje vrhunskih, internacionalnih umetnika, potvrđen ih i na međunarodnoj likovnoj sceni – Petra Omčikusa, Kose Bokšan i Ante Marinovića, a biće nastavljena koncertom filmske muzike grupe "Maja Volk i prijatelji". 

Umetničku “težinu” daće svakako izložba slika Petra Omčikusa i Kose Bokšan, čija je slikarska sudbina podjednako raspoređena na Beograd, Korčulu i Pariz, gde su, uz nekoliko srpskih umetnika, ostvarili visok profesionalan i slikarski ugled. Omčikus i Bokšanova će se aranđelovačkoj kulturnoj javnosti predstaviti sa po pet slika, inspirisanih Mediteranom i Panonijom. 

Treći autor, Beograđanin sa Korčule, vajar Ante Marinović, dobitnik mnogobrojnih međunarodnih priznanja, čije su skulpture prisutne na svim meridijanima i u mnogim svetskim galerijama, izložiće crteže, svoje intimne zabeleške, koje su ponekad poslužile i kao predložak za izradu vajarskih dela. Sve to će se dešavati u Narodnom muzeju u Aranđelovcu. 

Izvor: Blic
(13. jul)

Pogledajte još