"Crni lepotan" otkriva čovečanstvu tajne Marsa

Tamni i sjajan meteorit, kome su naučnici dali ime "Crni lepotan", mogao je da bude formiran kada je "Mars tek bio u povoju", saopštili su naučnici, a kompletno istraživanje je objavljeno u časopisu "Nature".

Rukovodilac istraživanja profesor Munir Humajan sa državnog univerziteta u Floridi je rekao da ovaj "kamen čovečanstvu govori o jednoj od najvažnijih epoha u istoriji Marsa".

Naučnicima je ukupno dostupno oko 100 meteorita koj su poreklom sa Marsa, ali su mnogi od njih "mlađi" i potiču iz vremena od pre 150 do 600 miliona godina, a padali su na Zemlju nakon što bi ih udarom kometa ili asteroid izbacili iz uobičajena putanje, nakon čega bi se meteoriti slobodno kretali do konačnog pada na Zemlju.

Međutim pokazalo se da je ovaj ispitivani meteroit sa Marsa, koji je sastavljen od ukupno 5 fragmenata mnogo stariji nego što je prvobitno bilo ustanovljeno.

Nakon prvih istraživanja i analize jednog komada meteorita, koji je nazvan NWA 7034, naučnici su ustanovil da je star oko 2 milijarde godina, ali je najnoviji test u kome je ispitivan jedan njegov drugi deo pod imenom NWA 7533 pokazao da je zapravo star 4,4 milijarde godina, što znači da bi i NWA 7034 možda mogao biti čak i stariji.

(old_image)

Pretpostavka naučnika je da se meteorit formirao kada je Crvena planeta bila "mlada svega 100 miliona godina", u doba turbulentne istorije Marsa, kada su po celeoj površini Marsa bile česte erupcije vulkana.

"Kora Marsa je morala da se izdiferencira vrlo brzo umesto da se polako formira tokom vremena. Na površini Marsa je sigurno došlo do jedne ili nekoliko velikih vulkanskih erupcija preko cele povšine, nakon kojih se formirala kora, a vulkanska aktivnost je nakon toga dramatično opala", kaže profesor Humajan.

"Kada se to desilo, moralo je da dođe do ispuštanja ugljen-dioksida, vode, azota i ostalih gasova koj su formirali prvobitnu atmosferu i praiskonski okean. Ovo je vrlo uzbudljivo doba, ako je bilo života na Marsu onda je on morao da nastane u tom trenutku", smatra Humajan.

On je saopštio da njegov tim sada planira da ispita ovaj meteorit, kako bi ustanovio da li je na njemu bilo nekog znaka života, ali je dodao da dok je stena ležala u Sahari oko njega i na njemu su se verovatno oformili živi organizmi koji su zamaskirali tragove života koji bi eventualno poticali sa Marsa.

Naučnici koji su bili uključeni i imali uvid u ovo istraživanje opisali su ovo otkriće kao veoma uzbudljivo i da razlika u starosti delova meteorita, postoji zbog toga što je sastavljen iz nekoliko različitih fragmenata i iz različitih doba. ali da veruju da njegovo dalje ispitivanje može da im pomogne da otkriju ili potvrde stvari o eventualnom životu na Marsu o kojima se sada samo nagađa.

Izvor: B92

Pogledajte još