Naučnici strahuju: Pronađena bakterija u najsterilnijim uslovima

Ovo nije prvi put da je do tad nepoznata bakterija poronađena u najsterilnijim prostorijama. Uprkus najvećim naporima naučnika da uz pomoć ekstremno viskih temperatura, hemijskih supstanci i ultra-ljubičastog zračenja unište sve do poslednje bakterije, u uzorcima prikupljenim 2007. godine iz tri Nasine sobe za sterilizaciju pronađeno je 100 vrsta bakterija, od čega je čak polovina po prvi put otkrivena.

Po čemu je onda ova bakterija, nazvana Tersicoccus phoenicis, spečifična? To je jedina bakterija koja je pronađena u dve sterilne sobe, koje se nalaze na različitim delovima planete.

Šta znači Tersicoccus phoenicis

"Tersi" na latinskom znači "čist", kao čista soba; "coccus" je grčke reč koja označava bakteriju jagodičastog oblika, dok "Phoenicis" označava pripadnost vrsti, koja je dobila ime po Mars lenderu Phoenix.

Kristin Mojsel-Ejhinger sa Univerziteta u Rozemburgu, koja je otkrila ovu bakteriju, kaže kako naučnici nisu sigurni da li ona može da preživi samo u sterilnoj sobi ili je ima i na drugim mestima, ali se samo dobro skriva.

Sa druge strane, neki ekstperti smatraju da Tersicoccus phoenicis ne bi mogla da preživi u drušvu drugih bakterija.

"Mislim da ove bakterije nisu dovoljno borbene da bi preživele u normalnim uslovima", kaže astrobiolog Alberto Fairen sa Kornel Univerziteta.

Parag Vajšampajn, autor članka o mikrobu Tersicoccus phoenicis, koji je objavljen u časopisu "Scientific American", objasnio je zašto je naučnicima važno da bolje razumeju kako se ovaj mikroorganizam našao na dve potpuno različite geografske lokacije.

"Osobine koje su pomogle ovoj bakteriji da preživi u sterilnim uslovima mogle bi da joj pomognu i da preživi i u svemirskoj letelici. Bitno je da budemo sigurni da ovu je nećemo sa Zemlje odneti na drugu planetu", kaže Vajšampajn.

Pogledajte još