Srbija: Talente uopšte ne čuvamo

Srbija je, mereno šansama za zapošljavanje, na samom začelju sveta. Od nas su prema zaposlenosti, obučenosti i iskustvu radne snage, gori samo Iran, Jemen i Alžir. Ovo pokazuju rezultati istraživanja o ljudskom kapitalu koje je objavio Svetski ekonomski forum. Među 122 anketirane države, Srbija je pretposlednja po sposobnosti da zadrži talente, a na 118. je mestu po mogućnostima da ih privuče da dođu. Jedno mesto je lošije pozicionirana prema šansama koje zaposleni imaju za usavršavanje.

Ljudski kapital u ovoj studiji meren je zdravstvenom slikom stanovništva, obrazovnim profilom, zaposlenošću, kvalitetom radne snage i time koliko je podsticajno naše radno okruženje.

Kada se saberu svi ovi parametri, Srbija se plasirala na 85. mesto na spisku od 122 zemlje. Od nas su bolje i komšije - Albanija (72. mesto), Rumunija (69), Makedonija (65), Bugarska (56), a za čak 40 mesta Hrvatska. Pretekli su nas i Trinidad i Tobago, Bocvana, Gvatemala, Gruzija, Moldavija... Prvih pet mesta na listi zauzimaju - Švajcarska, Finska, Singapur, Holandija i Švedska.

98 ODSTO PISMENIH Tek svaki hiljaditi osnovac u Srbiji ide u privatnu školu. Oko pet odsto dečaka i šest procenata devojčica ne krene nikada u školu - navedeno je u izveštaju. Ali, sa druge strane, 98 odsto odraslih je pismeno. Tek 0,02 procenata mladih od 17 do 22 godine završilo je manje od dva razreda škole.

Zdravlje stanovništva nam je najviše „izvuklo“ prosek u ovoj statistici, jer smo u opštem rangu 52. Prema parametrima koji se tiču smrtnosti novorođenčadi, očekivane dužine života, dostupnosti vode i toaleta našli smo se među najboljih 50. Kada je reč o zdravlju, zabrinjavajuće je visok uticaj nezaraznih bolesti na radnu snagu, kao i depresija, koja je u Srbiji mnogo izraženija od stresa. Reprezentativan uzorak ispitanika odgovarao je na pitanje o izloženosti stresu i osećaju depresije.

I obrazovanost nam je bolja od zaposlenosti i radnog okruženja, pa smo u toj oblasti iza sebe ostavili 70 država. Prema postignućima srednjoškolaca, kao i procentu dece koja pohađaju srednju školu, spadamo među 23 najbolje države. Prosek nam kvari celokupan kvalitet obrazovnog sistema, prema kom smo se spustili na 96. mesto. Još nam je gore upravljanje školama.

Svi ovi pokazatelji Srbije, ali i ostalih zemalja trebalo bi da im pomognu da sagledaju koje parametre treba da poboljšaju. Ideja da Svetski ekonomski forum prvi put napravi ovakvu studiju nastala je iz masovne nezaposlenosti i nesposobnosti mladih da pronađu idealnu oblast rada. Autori studije poručuju da i sami zaposleni, ali i kompanije, moraju više da ulažu u usavršavanje i sticanje novih znanja.

Izvor: Novosti

Pogledajte još