Devenport: EU će podržati reforme u Srbiji

"Očekujemo da Vlada Srbije donese strategiju za reformu javne uprave. Sve to predstavlja velike izazove. EU će podupreti reforme i čekamo da namere postanu stvarnost", izjavio je Devenport odgovarajući na pitanje kako ocenjuje napredak države u oblasti unutrašnjih reformi u proteklih godinu dana i koji su najvažniji prioriteti za narednih 12 meseci.

On ukazuje da je neophodno sprovodenje reformi, a ne samo usvajanje zakona "kako bi se dogodile promene i građani počeli da osećaju pozitivan uticaj tih promena".

"Potrebno je unaprediti rad sudova i na nacionalnom i na lokalnom nivou, a ostali ciljevi na koje ćemo se mi iz EU usredsrediti zajedno s Vladom Srbije uključuju konsolidaciju i sprovođenje medijske strategije, poštovanje prava nacionalnih manjina i LGBT zajednice i unapređenje poslovne klime, što će omoguciti otvaranje novih radnih mesta u privatnom sektoru", precizira šef Delegacije EU.

Na pitanje šta Srbija treba da očekuje od samita Evropskog saveta koji se održava 19. i 20. decembra, Devenport je odgovorio da je u toku rad na pregovarackom okviru i o njemu se diskutuje u državama clanicama, pa se očekuje da će Savet na decembarskom samitu razmatrati mogucnost sazivanja prve međuvladine konferencije do kraja januara.

"U zaključcima Saveta iz juna, koji predstavljaju zajedničko gledište svih država čclanica, navodi se očekivanje da će Srbija u potpunosti primeniti Briselski sporazum. To će predstavljati ključni deo u razmatranjima. Napredak u sprovodenju sporazuma je očigledan"
, rekao je on.

Govoreći o lokalnim izborima na Kosovu, Devenport je istakao da je važno to što je dobar deo građana Kosova glasao.

"U celini gledano, to je korak napred za Kosovo, kao i za odnose Srbije i Kosova, što je jedan od glavnih uslova iz Briselskog sporazuma. Dakle, uopšteno govoreci, ocene su pozitivne"
, ocenio je on.

Govoreći o reformi pravosuđa i jačanju vladavine prava generalno, šef Delegacije EU je naveo da "dosta toga je učinjeno u vezi sa stvaranjem okvira za sprovođenje reformi". On je podsetio da je EU pozdravila zalaganje Vlade da se uhvati u koštac sa suštinskim ekonomskim problemima, uključujući reviziju fiskalne politike i nastojanje da se smanji deficit i usredsređenost na strukturne reforme.

"Postoji, takođe, jasna usredsređenost na potrebu za smanjenjem neodržive stope zaduživanja i subvencija. Veoma je bitno da se podigne svest o važnosti malih i srednjih preduzeća u stvaranju novih radnih mesta, jer ona mogu biti pravi motor razvoja i smanjenja nezaposlenosti", naglasio je Devenport.

Izvor: Kurir

Pogledajte još