Ženska kozmetika ima isti sastav kao muška, a 75 posto je skuplja

Ako ste žena i želite da uštedite, prebacite se na police s kozmetičkim proizvodima koji su namenjeni muškarcima, predlaže ugledna britanska dermatološkinja, dr Sam Bunting.

Ona je analizirala cene i sastav pojedinih proizvoda poput dezodoransa, pena za brijanje, šampona, gelova za umivanje, brijača i drugih toaletnih potrepština, piše "Dejli mejl".

Otkrila je da su proizvodi specijalizirani za žene i do 75 posto skuplji nego oni za muškarce, a razlike su prvenstveno marketinške prirode.

"Lepota se podrazumieva kao ženski ideal, a pripadnice nežnijeg pola generalno više razmišljaju o svojoj nezi. Tako kozmetički brendovi nameću veće cijene proizvodima za njih, premda su po sastavu vrlo slični", kaže dr Sam Bunting.

Na primer, brijač za žene sa dve oštrice je 20 posto skuplji nego identični brijač s dve oštrice, na čijem pakovanju piše da je za muškarce.

"Muška i ženska koža nisu toliko različite koliko mislimo, razlika je u tome što je muška deblja i može podneti agresivnije preparate, ali je velik broj proizvoda u osnovi isti", ističe dr. Bunting.

Dodaje da čak i kod proizvoda s istim mirisom za žene i muškarce, postoje drastične razlike u ceni.

Izvor: 24sata

Pogledajte još