Našli rešenje za hrast na Koridoru 11 - nadaju se da će zima ubiti hrast

U resornom ministarstvu Velimira Ilića sve nade polažu u vremenske prilike, jer su sigurni da bi jaka zima bila dovoljna da uništi ovo višekovno i već iznemoglo drvo.

- Mi bolje rešenje zasad nemamo, pa bi nam pad hrasta zbog zime najbolje došao - kaže izvor iz ministarstva.

Radovi na Koridoru 11 u punom su jeku, a hrast star 600 godina i dalje je jedina prepreka izgradnji autoputa u takovskom kraju.

Ipak, ako je suditi po rečima stručnjaka, verovanja nadležnih u prirodne sile ovoga puta nisu bez osnova. Hrast u Savincu zaista je na izdisaju i jedna snažna zima bila bi dovoljna da ga dokrajči.

- Makroskopski je uočljivo da hrast ima vidne oznake oštećenja i da se nalazi u završnoj fazi razvoja koja vodi ka kraju njegovog životnog veka. Stablo ima dosta suvih grana i centralni deo krošnje je suv. Prema iskustvu stručnjaka, kod stabala ove starosti unutrašnja trulež je veća i intenzivnija nego što se to vidi spolja - objašnjavaju u Zavodu za zaštitu prirode Srbije

Prof. dr Milan Medarević, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu, potvrđuje da izuzetno jaka zima može biti pogubna i za mlađe hrastove, a kamoli za onaj koji je premašio 600 godina.

- Ako je utvrđeno oboljenje hrasta, onda je njegova sudbina na zimu neizvesna - dodaje Medarević.

Kako bilo, prirodna smrt starog hrasta zvuči bolje od ranijih predloga Ministarstva građevine, poput onog da se “drvo zaštiti čeličnom oblogom i snabdeva vodom iz veštačkih izvora”. Loša vest za ovaj plan je da meteorolozi i ove godine predviđaju blagu zimu.

Ukoliko hrast u Savincu ne bude pao, što bi značilo da autoput zaobilazi hrast, moralo bi da se potroši nekoliko stotina hiljada evra za izmenu projekta. Ako bi se pak desilo da i radovi zbog njega stanu na godinu dana, moguće je da bi se gubici merili i milionima na ime penala.

izvor: Blic

Pogledajte još