Ambasador Švajcarske: Ne vidim zašto bi Srbija postala članica NATO

"Lično, ne vidim razloga zbog kojih biste se učlanjavali u NATO. Možete ostati neutralni i postati članica EU, kao što je to uradila Austrija, Finska, Irska i Švedska”", rekao je Ruh.

Napominjući da u Švajcarskoj “nikad nisu osetili potrebu da budi u NATO-ou”, ambasador je dodao da je, kada je reč o EU, "situacija znatno drugačija".

"Verujemo da je Evropska unija dobra. Unija je faktor mira, stabilnosti i ekonomskog rasta”", ocenio je švajcarski diplomata.

Ruh je istakao da švajcarska diplomatija pruža punu podršku nastojanjima Srbije da bude članica EU, bez obzira na to što Švajcarska nije deo EU, i dodao da njegova zemlja finansijski pomaže Srbiji na putu ka evropskoj zajednici država i naroda.

Ambasador je naveo i to da u Srbiji trenutno radi 150 švajcarskih kompanija, uključujući “Nestle”, “Novartis” i “Holcim”, i istakao da su one do sada u našoj zemlji investirale oko 150 miliona evra.

"“Prošle godine došla su dva investitora u Srbiju i uloženo je oko 70 miliona evra a do sredine ove godine imali smo oko 50 miliona evra investicija i očekujem da će do kraja 2013. godine ta cifra porasti"”, rekao je Ruh.


Blic

Pogledajte još