10 najčešćih izgovora kada kasnimo

Drugi najpopularniji izgovor je tvrdnja da nismo čuli alarm. Anketa otkriva da Britanci znaju da idu tako daleko da tvrde da su se izgubili, a često okrivljuju i javni prevoz, piše MailOnline.

Istraživanje je pokazalo da čak 75 odsto ljudi redovno govori laži u pokušaju da se izvuku iz neugodne situacije, a 48 odsto priznaje da ih izgovaraju na dnevnoj bazi.

Psiholozi objašnjavaju kako je tajna uverljivog izgovora u tome da izgovor sadrži žaljenje i bude izgovorena kao da i sami u to verujete.

Psiholog Dr Arik Sigman objašnjava da nam pristojan izgovor omogućuje da pregovaramo o našim osećanjima, a da niko ne bude povređen.

- Savršen izgovor je delom umetnost, a delom logika i sadržaj i forma i kako to uradimo su jednako važni - kaže on.

Prema rečima dr Sigmana, jedan od ključnih sastojaka savršenog izgovora je autentičnost, jer izgovor mora da zvuči realno i iskreno kako bi bila prihvaćena kao nešto što se može dogoditi svakome.

Mora biti posebna i uverljiva s elementima vaših životnih okolnosti. Kada pronalazite izgovor, zamislite šta bi drugoj osobi moglo biti prihvatljivo, dodajte malo žaljenja i pokažite razočaranje zato što niste u mogućnosti da ispunite svoje obveze. Pre nego što ponudite alibi morate i sami sebe da uverite da je istinito ono što izgovarate.

10 najčešćih izgovora za kašnjenje:
1. Bila je gužva u saobraćaju.
2. Nije mi zvonio budilnik.
3. Izgubio/la sam se.
4. Tramvaj je kasnio.
5. Auto nije hteo da upali.
6. Dete mi je bolesno.
7. Zapeo/la sam u snegu.
8. Auto mi se pokvario.
9. Partner se razboleo.
10. Nisam mogao/la da pronađem bebisiterku.

Izvor: 24sata.rs

Pogledajte još