Tri jutarnje greške koje će usporiti metabolizam

Kasno jedete

Preskakanje doručka je jedna od najgorih stvari koje možete učiniti jer uzrokuje usporavanje metabolizma, a to otežava mršavljenje. Ako ne jedete, mozak šalje poruku ostatku tela da je potrebno očuvanje energije. Postojeće masnoće je tada teže razgraditi. Jedete li u roku od sat vremena nakon buđenja, podstaći ćete metabolički proces koji se naziva termogeneza koji pretvara hranu koju jedete u energiju. I ne – šolja kafe se ne računa kao doručak!

Umesto toga odaberite visokoproteinski doručak koji ima oko 350 kalorija. Pobrinite se da jedete redovno tokom dana pa ćete održati stabilan nivo šećera u krvi. Ovo je bitno jer nagli pad šećera podstiče telo da potrebno gorivo dobije sagorevanjem mišića.

Ne vežbate

Istraživanje pokazuje da pozitivno dejstvo na ubrzavanje metabolizma i brže sagorevanje kalorija traje do 24 sata nakon vežbanja, a jutarnje vežbe sagorevaju više kalorija od onih koje izvodite kasnije tokom dana. U jutarnju rutinu uključite kardio vežbe visokog intenziteta, ali u kraćim intervalima, u skladu sa vašom kondicijom.

Ne dižete tegove

Mišićna masa sagoreva kalorije, a dobijete li samo četiri i po kilograma mišićne mase, dnevno ćete sagoreti 100 kalorija više. U jutarnju rutinu uključite trening izdržljivosti i za 1o-ak minuta metabolizam će se ubrzati.

Izvor: Net.hr

Pogledajte još