Seku struju bez milosti

Svakodnevno u Srbiji „u mraku“ ostanu stotine potrošača struje zbog neplaćenih računa. Ekipe elektrodistribucija sa „makazama“ imaju spisak od gotovo 70.000 neplatiša, koliko ih ima među građanima i privredom.

Da im isključe brojilo, mogu da očekuju sva domaćinstva koja duguju „EPS snabdevanju“ više od 10.000 dinara, kao i firme koje nisu platile više od 100.000 dinara zaostalih računa tokom protekla tri meseca.

U glavnom gradu svakog dana bez struje ostane bar 200 potrošača. Među dužnicima u prestonici je gotovo 9.000 domaćinstava i oko 3.000 firmi. Dug za neplaćenu električnu energiju u Beogradu dostigao je 17 milijardi dinara. Privreda u tom dugu učestvuje sa deset, a građani sa sedam milijardi dinara.

- Samo deset odsto neplatiša u ukupnom dugu učestvuje čak 90 odsto - kažu u Elektrodistribuciji Beograd. - Najveći dužnici su firme u restrukturiranju, ali i restorani, splavovi, pekare... Najveće neplaćene račune imaju i vlasnici vila sa Dedinja. S druge strane, najredovnije platiše su penzioneri.

Niški „Jugoistok“ pokriva 41 opštinu od Kladova do Preševa sa 640.000 potrošača. Ukupni dug za struju iznosi blizu 31 milijardu dinara, od čega se 17,4 milijarde odnosi na domaćinstva, a 13,4 na preduzeća i ustanove. Najveći dužnik među preduzećima na celom području „Jugoistoka“, sa četiri i po milijarde dinara, je RTB Bor.

Samo u Nišu sa 170.000 potrošača ukupni dug iznosi 11,5 milijardi dinara - domaćinstava imaju 8,5, a firme 2,7 milijardi neplaćenih obaveza. Najveći dužnik u privredi je preduzeće sa 208 miliona dinara, dok među domaćinstvima ima i onih koja duguju i po milion i po dinara.

Sporazum o reprogramu duga do sada je potpisalo ukupno oko 50.000 korisnika na iznos od više stotina miliona dinara.Na području „Jugoistoka“, u ime EPS snabdevanja, bilo je ukupno 336 isključenja zbog neplaćenog duga, od čega 222 domaćinstva i 114 firmi. Najveći dug kod isključenih domaćinstava bio je 67.235 dinara, a kod firmi 183.000 dinara.

Dug za isporučenu električnu energiju, potrošačima u Vojvodini, kako je „Novostima“ potvrđeno u „Elektrovojvodini“, dostigao je 11,3 milijarde dinara. Domaćinstva duguju 3,3 milijarde dinara, a privreda blizu osam milijardi dinara.

- Prosečno smo, ove nedelje, dnevno izdavali 400 naloga za obustavu isporuke električne energije za kupce iz kategorije domaćinstva - ističu u „Elektrovojvodini“. - Uz to, takođe, izdavano je i 70 naloga za kupce iz kategorije privreda.

Na području kraljevačke „Elektrosrbije“, koja strujom snabdeva gotovo pola centralne i zapadne Srbije ili oko 900.000 potrošača iz 11 gradova i 44 opštine - od Aleksandrovca do Šapca, dug za struju do juna ove godine premašuje 12 milijari dinara od čega više od polovine duguju firme i ustanove, a ostatak - domaćinstva. Od tog duga, međutim, uprkos stalnim pozivima, do sada nije reprogramirana ni trećina. Do kraja minule nedelje potpisano je tek 63.200 sporazuma. Kako do kraja novembra i isteka roka za reprogram još ima vremena, kraljevački „električari“ nadaju se da će se do tada ipak znatno smanjiti ukupna potraživanja i poboljšati naplata.

U međuvremenu za oko tri milijarde dinara narasli su i dugovi po novim računima - od jula do oktobra, pa su elektromonteri EPS već počeli i akcije isključenja neurednih platiša.

Zbog sve češćih prinudnih isključenja struje, na terenu ima i sve više „nesporazuma“ sa dužnicima, pa i fizičkih nasrtaja na elektromontere. Do nedelje na radnike „Elektrosrbije“ zabeležena su su dva verbalna - u Arilju i Prijepolju, pa i jedan fizički napad u Kraljevu pre desetak dana, kada je monter Vladimir Pantović, srećom, samo lakše povređen.

- Neshvatljivo je da radnici EPS stradaju zbog toga što rade svoj posao - kaže za „Novosti“ Zorana Mihajlović, ministar energetike. - Možda je potrebno da se i drugi državni organi na neki način uključe u rešavanje ovog problema, ali i da je u samom EPS-u potrebna bolja organizacija i kontrola. Napadi na montere su za svaku osudu, ali isto tako ima slučajeva i da su se pojedini monteri upuštali u nedozvoljene radnje, na primer, da za novac nekome ne isključe struju ili da blokiraju brojilo da ne meri potrošnju. Bezbednost radnika EPS-a u obavljanju dužnosti mora biti osigurana, ali je jasno da osim prava, zaposleni u EPS-u imaju i odgovornost prema građanima.

Dok većina domaćinstava jedva uspeva da pokrije svoje račune za struju, sve češće se spominje da je električna energija u Srbiji među najjeftinijim u regionu i Evropi. Potrošače uveravaju da kilovati neće poskupeti, ali samo do kraja godine, jer će od budućih planova i investicija „Elektroprivrede Srbije“ za 2014. zavisiti i nova cena struje.

Kako za „Novosti“ kaže Aleksandar Obradović, prvi čovek EPS, koji je više puta ponovio da struja neće poskupeti ove godine, sve zavisi od investicionih planova za narednu godinu.

- Trenutno je u pripremi plan investicija za 2014 - kaže Obradović. - Ako Vlada bude usvojila taj plan, računica će pokazati koliko će nam troškovi porasti. Naše kalkulacije na kraju prvoverava i odobrava Agencija za energetiku. Ako nema investicija, neće biti ni poskupljenja. Ipak, tada možemo da dođemo u situaciju da zbog jednog kvara imamo velike probleme sa snabdevanjem električnom energijom.

Izvor: Novosti

Pogledajte još