Predizborno obećanje: Šta je ostalo od besplatnih akcija

Država namerava da proda većinski udeo u Telekomu, ali u najoptimalnijem trenutku. Kako su nam potvrdili u Vladi Srbije, Telekom neće ići na berzu, ali bi njegov novi vlasnik otkupio akcije građana koji imaju pravo na besplatne deonice. Svako od njih je prošle godine dobio 31 deonicu Telekoma, po ceni od 2,27 evra.

- U tom slučaju građani ne bi mogli trgovati akcijama na berzi, ali bi novac dobili od novog vlasnika Telekoma - kaže Branislav Jorgić, vlasnik brokerske kuće “Jorgić broker”.

Privatizacijom Telekoma, država bi praktično završila sa podelom akcija građanima. Građani su prethodno dobili po pet akcija NIS koje su ove nedelje vredele oko 4.600 dinara i jednu akciju Aerodroma “Nikola Tesla” od oko 490 dinara. U Agenciji za privatizaciju kažu da bi građani trebalo da dobiju i po sedam deonica Akcionarskog fonda pojedinačne vrednosti 550 dinara. Predmet podele akcija trebalo bi da bude i EPS. Da li će, međutim, ovo preduzeće deliti besplatne deonice danas nije poznato.
Brokeri ne spore da su akcije NIS-a dugoročno isplative, ali i da to nije slučaj i sa deonicama Aerodroma.

- „Gasprom“ kao većinski vlasnik NIS-a ima ambiciozne planove u razvoju kompanije, postoji i odlično korporativno upravljanje i odnos prema investitorima. To na kraju znači kontinuiran rast cene deonice. Danas ova akcija vredi oko 930 dinara, dok je njena početna cena bila oko 500 dinara - kaže Jorgić. Naš sagovornik dodaje da je ova kompanija delila i dividende, pa su građani pored akcija dobili i 300 dinara.

Računica pokazuje da su akcije isplativije i od štednje. Na oročenih hiljadu na tri godine u bankama se moglo prosečno zaraditi oko 180 evra. U tom slučaju, akcije NIS bi donele zaradu od oko 700 evra.

S druge strane, od izlaska na berzu, akcija Aerodroma je pala za 77 dinara. Brokeri tvrde da država sa 83 odsto vlasništva ovde odlučuje o svemu. To po pravilu nije privlačno za investitore i znači stagnaciju deonice.

Od 4,8 miliona građana koji su imali pravo na besplatne akcije, njih 2,3 miliona je prodalo akcije NIS, dok je dva miliona građana prodalo deonice Aerodroma. Danas se na šalterima Poštanske štedionice retko pojave prodavci deonica. Njihovi vlasnici obično kažu - neka stoje, možda deci budu više vredele.

Izvor: Blic

Pogledajte još