Uskoro nova terapija za lečenje alergije

Istraživači mnogih međunarodnih instituta, uključujući timove iz Velike Britanije i Švajcarske, izjavili su da bi terapija kojom bi se zaustavila blokada gena pod nazivom FOXP3 mogla da pomogne onima koji pate od alergije.

Drugi gen, poznat pod nazivom GATA-3, zaustavlja proizvodnju i razvoj pojedinih limfocita T koji su deo ljudskog imunološkog sistema, a mogu da budu odgovorni za razvoj alergije, piše portal Moj doktor.

Doktor Karsten Šmit Veber, glavni istraživač s Nacionalnog Kraljevskog instituta za srce i pluća, rekao je da bi gašenjem aktivnosti GATA-3 gena moglo doći do velikog proboja u medicini koja se bavi prevencijom alergije.

"To otkriće će nam pomoći da shvatimo kako zdravi pojedinci mogu da tolerišu alergene i šta treba da učinimo da ponovo uvedemo toleranciju u imunološki sistem pacijenata s alergijom", rekao je dr Šmit Veber.

On je izrazio nadu da će medicina uskoro moći da pomogne ne samo pacijentima koji pate od jedne alergije, nego i onima koji imaju višestruke alergije.

Izvor: B92

Pogledajte još