Kako da se zagrejete kada je napolju ciča zima

Pogledajte prave savete koji će vam pomoći da prezimite.

Zaboravite alkohol
Alkohol sprečava vaše telo da se samo zagreje na prirodan način i samo vam privremeno daje efekat zagrevanja dok širi vaše krvne sudove.

Pređite na kolačiće
Đumbir je odavno poznat kao biljka koja se koristi protiv prehlade, bolesti i stomačnih problema. Jedno istraživanje je pokazalo da đumbir čak i kao sastojak u hrani pomaže u povećanju temperature tela. Probajte da napravite kolačiće sa đumbirom ili čaj od đumbira i videćete da deluje. Kada je hrana u pitanju, ne preporučuju se ljute papričice, braon pirinač kao ni drugi složeni ugljeni hidrati koji su teško svarljivi.

Sve je u tvojoj glavi
Monasi sa Tibeta praktikuju poseban vid meditacije poznat kao "g-tummo", a za koji kažu da može da poveća temperaturu tela. Ova tehnika sastoji se od disanja i koncentracije na toplinu unutrašnjosti tela. Pomaže i mantra "Veruj u sebe. Toplo ti je."

Usamljenost smanjuje temperaturu
Nedostatak socijalnog kontakta može da dovede do toga da se osoba "smrzava". Ne kaže se za džabe "hladni odnosi". Sledeći put kada vam bude hladno pozovite prijatelje...

Nećete se prehladiti od hladnoće
Samo izlaganje hladnom vremenu neće vas razboleti. Istraživanja su pokazala da baš osobe koje su više vremena provele unutra, češće su bile bolesne. Obucite jaknu i nemojte se plašiti hladnoće.

Muškarcima i ženama je hladno na različitim temperaturama
Muškarci i žene različito osećaju hladnoću, pokazalo je istraživanje. Budući da muškarci imaju više mišića nego žene, njima je toplije jer mišići proizvode toplotu.

Moć predaka
Ako su tvoji davni preci živeli na dalekom severu, verovatno će vam biti manje hladno nego drugim ljudima, pokazala su istraživanja. Genetika je čudo.

U belom je najtoplije
Crna boja apsorbuje toplotu sunca, a bela je reflektuje. Funkcija bele boje kao reflektora takođe se primenjuje i na telesnu toplotu. Ona je kao zamak za vašu temperaturu što se ne odnosi i na crnu jaknu, naročito ne ako je labava pa može da vam unutra prodre vetar. Iako ovo istraživanje nije do kraja dokazano, možete barem da isprobate.

Zimi mršavimo brže
Iako to tako ne izgleda, istina je. Na hladnoći telo radi brže ne bi li se samo zagrejalo. To doprinosi i bržem gubitku kalorija.

Izvor: 24sata

Pogledajte još