Šta PMS radi ženskom telu?

Dve nedelje pre menustracije
Hipofiza izlučuje hormone koji podstiču izlučivanje folikule i luteinizirajući hormon u krvotok. Upravo je to poruka jajnicima da je vreme da pošalju “paket”. Nakon primanje poruke jajnici u jajovod izbacuju najzrelije jajašce. Ono započinje svoj put prema materici, za šta će mu biti potrebno nekoliko dana. U međuvremenu jajnici povećavaju proizvodnju estrogena, hormona koji sluznici materice signalizira da započen izgradnju doma za embrion.

U naredne dve nedelje
Kako materica gradi tkivo i jača prokrvljenost, jajnici oslobađaju hormon koji je ključan za trudnoću, progesteron. Zbog toga sama telesna temperatura može da poraste za nekoliko stepeni, iako to možda nećete primetiti. Druge nuspojave nisu baš tako benigne. Progesteron takođe podstiče širenje mlečnih žlezdi u grudima, pa su vam grudi u tom periodu verovatno bolne i oteknute. A žene na piluli često su pošteđene ove nuspojave.

Progesteron takođe može uticati na određene moždane hemikalije, uključujući i hormon za regulaciju raspoloženja, serotonin. To često podstiče i amigdalu, strukturu mozga povezanu s emocijama, a rezultat toga su dva šarmantna simptoma PMS-a: nervoza i teskoba.

U međuvremenu estrogen i progesteron pripremaju matericu. Creva se opuštaju i usled toga nastaje poznata nadutost i problemi s gasovima.

Period kad počne menstruacija

Nakon što je neoplođeno jajašce čekalo dovoljno dugo, materica shvata kako je ceo napor bio uzaludan. Snižavaju se nivoi estrogena i progreserona, a samim tim nestaju i simptomi PMS-a. Stanice materice počinju da ispuštaju hemikalije koje se nazivaju prostaglandini i koji pomažu u ljuštenju materice koju prati krvarenje i izazivaju kontrakcije mišića materice koje osećamo kao grčeve. Iako imate osećaj da vam krv nemilice curi danima, činjenica je da je prosečni gubitak krvi tokom menstruacije svega nekoliko kašika.

Kada se menstruacija završi
Uspeli ste da preživite! Ipak, vaši jajnici već počinju da se pripremaju za ispuštanje novog jajašca kako bi ceo proces mogao ponovo da otpočne.

Izvor: 24 sata

Pogledajte još