Pajtić: Vlada ponovo krši Ustav, Vojvodina oštećena

Pajtić je novinarima pred zasedanje Skupštine Vojvodine rekao da je predlogom budžeta Srbije Vojvodina oštećena za sredstva predviđena za kapitalna ulaganja.

"Ponovo se ne poštuju prava građana Vojvodine. Ako Srbija zaista želi da bude deo Evropske unije, onda mora poštovati sopstveni ustav i sopstvene zakone"
, poručio je Pajtić.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da pokrajinske vlasti čine sve da počne izrada zakona o finansiranju Vojvodine, koji je trebalo da bude donet do kraja 2008.

Pastor je naveo da je predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću pre tri nedelje uputio Platformu za izradu zakona o finansiranju Vojvodine, ali odgovor do danas nije dobio.

"Upućujemo apel republičkim vlastima da se sistemski reši pitanje, a dok se sistemski ne reši, onda neka se rešava ono što je na dnevnom redu"
, kazao je Pastor.

Vojvođanski sekretar za finansije Zoran Radoman rekao je da nije uspeo da stupi u kontakt sa ministrom finansija Lazarom Krstićem iako je na sve načine pokušao, kako bi se konačno napisao zakon o finansijama Vojvodine.

"Sem na televiziji, nisam ni video ni čuo ministra finansija. A obraćao sam mu se u više navrata. Sa kim onda da razgovaramo u republičkoj vlasti oko zakona o finansiranju"
, upitao je Radoman.

Skupština Vojvodine danas raspravlja o predlogu amandmana na budžet Srbije za 2014. Suština amandmana je da pokrajina zahteva da državna vlast poštuje ustavnu odredbu, prema kojoj Vojvodini pripada sedam odsto od ukupnog budžeta Srbije, od čega su tri sedmine namenjene za kapitalne investicije.

Ukoliko Skupština Vojvodine usvoji amandmane, oni će biti upućeni kao predlog Skupštini Srbije.

U Skupštini Vojvodine na vlasti je koalicija Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški rekao je novinarima da će ta stranka glasasti za usvajanje amandmana, jer su oni preduslov za poštovanje Ustava Srbije, pošto u aktuelnom predlogu budžeta Srbije nisu za Vojvodinu nisu predviđena sredstva za kapitalna ulaganja.

"Nadamo se da će ovaj put pokrajinski budžet konačno biti u skladu sa Ustavom, a ne da se opet pojave neki fiktivni projekti, poput tunela kroz Frušku goru"
, rekao je Bogaroški.

Šef poslaničke grupe SVM-a Šandor Egereši rekao je da će ta stranka podržati amandmane koje je Vlada Vojvodine predložila, jer je to jedini način da se zaštite interesi Vojvodine.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz Srpske napredne stranke Đorđe Milićević rekao je da ta stranka neće podržati amandmane, jer "ruše koncepciju republičkog budžeta" i pokušavaju ga smanjiti za 32 milijarde dinara, "a para nema".

"Ovim amandmanima se zadire u instrumente državne politike, jer se predviđa da Vojvodina prikuplja deo prihoda od akciza na svojoj teritoriji. Potreban je dijalog između republičkih i pokrajinskih organa vlasti, koji će biti razuman i argumentovan", kazao je Milićević.

Šef poslaničke grupe SPS-PUPS-JS-SDP Pavle Budakov rekao je da poslanici iz te grupe neće podržati amandmane i založio se za izradu zakona o finansiranju Vojvodine. Poslanik Demokratske stranke Srbije Milenko Jovanov rekao je da ni ta partija neće glasati za amandmane Vlade Vojvodine, koju je optužio da krši Ustav.

Pogledajte još