Računi za grejanje: Akumulacioni uređaji će vam smanjiti troškove

- Klima troši tri puta manje struje nego grejalica za isti efekat zagrevanja ako nisu jako niske temperature - objašnjava za “Blic” Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Klima-uređaji koriste se uglavnom na temperaturi koja je između pet i 15 stepeni jer za sve ispod toga nije racionalno koristiti ovaj vid dogrevanja. Problem je i kada spoljne temperature padnu ispod nule, jer u tom slučaju klima zaledi i nemoguće je pokrenuti.

Klime su i po nekoliko puta skuplje od radijatora pa se građani kojima je potrebno dogrevanje radije opredeljuju za nabavku jeftinijih grejalica. Slobodan Ružić, vlasnik „Energy saving grupe“, kaže za „Blic“ da su od klima isplativiji akumulacioni uređaji, kao što su TA peći, mermerne ploče, uljani radijatori pod uslovom da ih punimo noću.

- Akumulacioni uređaji akumuliraju energiju tokom noći, pa da se za tu energiju plati manje novca. Zato su i ekonomičnije, ali one troše istu količinu energije kao i grejalice ili kaloriferi - objašnjava Ružić. On kaže da se potrebe za dogrevanjem smanjuju ako se uradi izolacija na prozorima i popravi stolarija.

Koliko troši koje grejno telo za mesec dana grejanja:
Grejalica - 1.350KW - 12.500
Klima - 540KW - 4.400
Norveški radijatori - 520KW - 4.000
TA peć (uz punjenje noću) - 4.000
Peć na plin - 6 boca - 9.900
Grejanje na drva - 1.2 kubika - 7.000
Grejanje na ugalj - 4.500

Izvor: Blic

Pogledajte još