Neno Belan: „Ostvario sam staru želju“

Neno je prethodnih godina bio redovan u SKC-u i Domu omladine, a sada se seli u Sava centar. Ta promena uslovljena je drugačijim zvukom – ovoga puta, u pitanju je unplugged koncert, uz dosta muzičara na bini. Ulaznice su u prodaji, koštaju 1700 i 2000 dinara. Koncert organizuje Music Star, a ovoj renomiranoj kući ovo je prva saradnja sa Belanom. Kao gosti pojaviće se, kako Neno kaže, „prava dalmatinska klapa iz Zagreba“ Kampanel i novosadske Frajle.

-Čućete sve ono što očekujete, ali u nekom novom ruhu. Prvi put smo to napravili prošle godine u zagrebačkoj Tvornici, imali smo rasprodate koncerte. Deo te atmosfere smo stavili u spot (pogledajte ispod teksta, prim. M. Ć.). Od tada smo počeli sa praksom takvih koncerata, kad god i gdegod je moguće. Želeli smo, naravno, da to uradimo i u Beogradu, sad nam se pružila prilika. U planu je dvostruki unplugged CD sa tim snimcima iz Tvornice koji je već smiksan. Hteo sam da se to objavi pre leta, ali pošto sam zakasnio, sačekaćemo još nekoliko meseci, jer mi sad ide novi studijski singl, pa da se ne preklapa.

Unplugged je Belanova stara želja.

-Devedesetih je bio serijal takvih koncerata, tada sam i ja želeo to da napravim, međutim, Đavoli su se raspali, a Parni valjak me je prestigao (smeh) sa „Live In ZeKaeM“, i sad, eto, 20 godina kasnije, ostvario sam tu želju. Treba publici pružiti malo drugačiji ugođaj, da se ne ponavljamo. Sve je to i dalje veselo, pevljivo, ništa sporije, samo što je mnogo više muzičara na bini. Imaćemo još jednog gitaristu, klaviristu, violinistu, ženski gudački kvartet, perkusionistu, harmonikaša... Drugačiji je pristup zvuku, a što se tiče energije, vibracije, to je potpuno isto.

Novi studijski album ?

-Tek od leta. Albumi su, nekako, izgubili na važnosti. Opet smo se vratili u vreme singlova – svake godine izbacim jedan, dva, pa kad ih se skupi, dodam još neke nove pesme i to je album. Novi singl se zove „Anđela, anđele“.

Nešto više o gostovanju Frajli ?

-Raspitivao sam se ko bi nam bio zgodan. Nisam ih poznavao ranije, dopalo mi se kad su mi ih prezentirali. Mislim da ulazi u vibraciju koju mi nudimo na koncertima i da će to biti zgodan spoj.

-Pominje se i neka saradnja posle koncerta ?

-O tom – potom, nek’ se prirodno i spontano događa. Ne volim takve stvari da planiram, ni da najavljujem.

Očekivao sam, iskreno, među gostima i Peju (Dibidus, ex Familija, Vampiri) sa kojim si uradio nedavno sjajnu duetsku pesmu „Draga“ ?

-Neće biti na bini, mada, ko zna (smeh).

Mnogo je koncerata ovih dana u Beogradu, a Sava centar značajno veći od SKC-a i DOB-a. Ima li „frke“ u tom smislu ?

-Ne. Opušteno smo ušli u taj projekat, verujem da će to na kraju biti dobro i da će Sava centar biti pun.

Da li je bilo problema bilo koju pesmu prebaciti u unplugged i da li će publika koja vas stalno prati dobiti i neka repertoarska iznenađenja ?

-Problema nije bilo. Moje pesme su u formi jednostavne, čak nam je bilo inspirativno kad smo vežbali i radili aranžmane. Svi su dobri muzičari, tako da je to išlo kao podmazano. Biće par stvari koje ne sviramo u električnoj varijanti.

Pogledajte još