Protest protiv GMO 4. decembra u Beogradu

Kako je saopšteno, skupu će prisustvovati više od 20 udruženja i organizacija.

Grupa navodi da Srbija ima Zakon iz 2009. godine o GMO, koji ne
dozvoljava ni gajenje, ni promet takve hrane i koji bi trebao dosledno da se sprovodi kako bi gradjani bili bezbedni.

Oni navode da je ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio da u
prodavnicama u Srbiji ima na policama proizvoda koji sadrže GMO i da ih svi "uveliko jedemo".

"Građani imaju moć" se pitaju kako prehrambeni proizvodi koji sadrže GMO uopšte mogu da prođu carinu i dospeju u prodavnice kada je to zakonom zabranjeno, i da li će neko odgovarati jer je kršio Zakon o GMO uvozom i prodajom tih proizvoda i ilegalnog GM semena.

Ta organizacija predlaže da se umesto izmene zakona, u svrhu bezbednosti građana pojača carinska i kontrola u prodavnicama kako takvih proizvoda ne bi bilo, i da se unaprede kapaciteti Fitosanitarne inspekcije koja je trenutno odgovorna za traženje ilegalnih GM useva i semena.

Na tvrdnje ministra Glamočića da je neophodno uskladiti zakonodavstvo sa Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) i EU, "Građani imaju moć" odgovaraju da je od 150 članica STO samo 28 država potpisalo regulativu koja dozvoljava promet GMO, te da Srbija to ne mora da uradi.

Kako se navodi, 83 odsto građana Srbije izjasnilo se protiv gajenja i prometa GMO, a preko 80 opština u kojima živi preko četiri miliona gradjana, donelo je Deklaraciju protiv GMO, kojom su proglasile svoje teritorije za zone slobodne od GMO, a deklaracija će biti razmatrana i u Kragujevcu, Novom Kneževcu, Srbobranu.

Izvor: beta

Pogledajte još