FSS: Nismo dali saglasnost Kosovu

Kako je preneo list Politika, predsednik FSS Tomislav Karadžić će sledeće nedelje na kongresu Svetske fudbalske federacije (FIFA) u Brazilu, preneti da Savez neće imati ništa protiv da Kosovo igra prijateljske utakmice, ali bez državnih simbola.

FSS je u saopštenju naveo da nijedan član FSS-a neće prisustvovati sednici Izvršnog komiteta FIFA i da neće dati "ma kakvu saglasnost" po pitanju legalnosti rada i aktivnosti kosovskog fudbalskog saveza.

"A, da se nalazimo pod izuzetnim pritiskom - nalazimo se, i to u dužem vremenskom intervalu, posebno u prethodne dve godine. Podsećamo da smo o svim sastancima sa nadležnim u FIFA, koja je i otvorila ovo pitanje, a o kojima su prisustvovali i predstavnici kosovskog fudbala, pravovremeno obaveštavali javnost", naveo je FSS.

Savez je dodao da se njegova suština delovanja sa nadležnima u FIFA svodi na "konstantnu i neraskidivu vezu" sa čelnicima vlade Srbije.

"Predsednik FIFA Jozef Blater posetio je ove godine predsednika Vlade Srbije Ivicu Dačića i tom prilikom su razgovarali u ovoj temi. FŠ od tada čeka na dobijanje zvaničnih instrukcija u daljem radu i sve dok ih ne dobijemo nećemo prihvatiti učešće na bilo kakvom sastanku gde bi se o tome razgovaralo", navodi se u saopštenju.

FSS je podsetio na stav prvog čoveka Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišela Platinija da prijam novih članica nije moguć bez međunarodnog priznanja u okviru Ujedinjenih nacija.

"FSS se na prošlogodišnjoj vanrednoj sednici Kongresa UEFA izborio da se o statusu prijema Kosova i ne odlučuje, zbog poštovanja pomenutog pravila, a naglašavamo da je većina od 53 zemalja članica UEFA politički priznalo Kosovo", piše na sajtu FSS-a.

Izvršni komitet FIFA je prošle godine omogućio prijateljske utakmice kosovskih klubova i mlađih selekcija u međunarodnim okvirima, ali bez korišćenja nacionalnih simobola.

"Verujemo da će čelnici FIFA imati i razumevanja i skinuti 'slučaj Kosovo' kao eventualnu temu naredne sednice Izvršnog komiteta, već da će se o toj problematici razgovarati kada se za to steknu uslovi", navodi se u saopštenju Fudbalskog saveza Srbije.

Beta

Pogledajte još