Prepuno svratište: Na ulici živi i radi od 2.000 do 10.000 mališana

Međutim, procenjuje se, da bi broj dece koja žive i rade na ulici, mogao biti od 2.000 pa do 10.000. Dragana Vučković iz Centra za integraciju mladih kaže da Svratište za decu ulice u Krfskoj na Zvezdari trenutno ima 151 aktivnog korisnika, ali i da se broj dece povećava u zimskom periodu.

“Trenutno 151 dete dolazi u Svratište najmanje tri do četiri puta nedeljno. Međutim, kada dođe zimski period taj broj se povećava i prelazi svakidašnji prosek koji važi tokom ostalog perioda",
rekla je Vučkovićeva.

Navodeći da je već pre par dana bilo 43-44 mališana u Svratištu, ona je ocenila da će taj broj rasti sa dolaskom snega i hladnih dana navodeći primer da je 2011. godine tokom izuzetno jake zime u Svratištu boravilo i po 70 dece dnevno. Ona je istakla i da su korisnici Svratišta uglavnom deca od devet, deset i 15 godina, a da su mališani u dnevnom centru na Novom Beogradu uglavnom mlađi.

Prema njenim rečima, deca u Svratištu mogu da zadovolje osnovne potrebe - da se odmore, ugreju, pojedu topli obrok, održe ličnu higijenu, odnosno okupaju se, dobiju čistu odeću i obuću...

"Mi smo nekoliko koraka ispred jer uključujemo dete i čitavu porodicu u redovan školski, kao i u sistem socijalne i zdravstvene zaštite, a trudimo se i da dete provodi sve manje vremena na ulici"
, rekla je Vučković dodajući da 75 odsto korisnika Svratišta redovno pohađa školu.

Svratište u Krfskoj otvoreno je 24 sata sedam dana u nedelji, a dete može da dođe i ode kada god zaželi.

"Dolaze ujutru kako bi se okupali, dobili čistu odeću, doručkovali i spremili za školu. Nakon završetka škole opet dolaze u Svratište kako bi radili domaće zadatke, ručali i eventualno proveli određeno vreme na krativnim i edukativnim radionicama. Nakon toga, u večernjim časovima odlaze kući”,
objasnila je Vučkovićeva.

Ona je objasnila da dete može da dođe u Svratište kada želi, kao i da tu može da prespava jer u okviru Svratišta postoje odvojene sobe za dečake i devojčice. Ipak, to nije uobičajena praksa, kaže Vučković dodajući da do toga dolazi kada se proceni, u saradnji i komunikaciji sa policijom i Centrom za socijalni rad i porodicom da je situacia takva da dete nema gde da bude u toku noći i da je na neki način ugrožena njegova bezbednost i sigurnost.

"Dete ima mogućnost da prespava, ali se istog trenutka obaveštavaju organi starateljstva i policija i radi se na nekoj opciji koja je dugotrajnija
", rekla je Vučković.

Ona je navela i da sa decom u Svratištu radi stručni tim koji je sastavljen od specijalnih pedagoga, vaspitača, psihologa , medicinske sestre, socijalnog radnika, pravnika i volontera.
Vučković je ukazala da nema zvaničnih podataka koliko dece je uključeno u život i rad na ulici na teritoriji Beograda.

“Naše procene su da je to više od 2.000 dece, možda čak i do 10.000", rekla je Vučković dodajući da se putem svih programa Centra - dnevnog centra za decu na Novom Beogradu, Svratišta i terenskog rada radi sa 400 dece koja su uključena u život i rad na ulici.

Ona je istakla i da imajući u vidu da je stigao zimski period da je deci iz Svratišta preko potrebna zimska garderoba – kape, šalovi, čizme, ali i donji veš. Kako se bliži Nova Godina krenuli smoi u akciju prikupljanja novogodišnjih paketića, rekla je Vučković pozivajući građane i kompanije da pomognu da se napravi 400 paketića.

Da dolazi svaki dan i da joj se sviđa u Svratištu kaže osmogodišnja devojčica.

“Svaki dan dolazim ovde. Sviđa mi se. Ovde crtamo, ručam, družim se sa drugarima, a u pola šest imamo i užinu i tada dobijamo slatkiše”
, navela je ona.

Izvor: Kurir

Pogledajte još