Ovo je trenutno najveća zagonetka na internetu

Po onom kako je britanski "Dejli telegraf" opisao Eriksona, on deluje kao kompjuteraš kojem nije strano provaljivanje kodova. U prvi prošlogodišnji test ušao je skoro nezainteresovano, uz pomoć Cezarove šifre, nazvane po rimskom vojskovođi i koja se sastoji u tome da se slovo pomera za definisani broj mesta i postaje drugo u šifri (npr., A u abecedi za tri mesta postaje D) otkrio skriveni link u digitalnom fajlu slike.

"Ups! Samo lažni trag. Izgleda da ne znaš kako da ne nađeš rešenje"
, glasila je poruka na tom sajtu koja je uz sliku patke čekala Eriksona.

Od tada "Sikada 3301" polako postaje opsesija njega i mnogo drugih kompjuteraša koji su pokušavali da otkriju šta se krije iza ovog testa. U prošlogodišnjoj potrazi otkrili su mnogo toga. Na sajtu "Ridit" puštani su šifrovani stihovi iz neke poeme za koje je Erikson kasnije utvrdio da su iz "Mabinogijona", prethrišćanskih velških spisa o kralju Arturu. Pored toga, švedski kompjuteraš zapazio je i brojeve civilizacije Maja.

Njega i korisnike anarhističkog internet foruma 4chan dočelo je iznenađenje kada su dešifrovali poemu "Dama s izvora". Pojavila se poruka "Pozovite nas" i broj telefona 214-390-9608, za koji se ispostavilo da je u Teksasu, a automatska sekretarica otkrila je nove podatke koje su hakeri dešifrovali i došli do sajta 845145127.com.

Tu su Erikson i ostali zatekli ogromnu sliku cvrčka i brojčanik koji odbrojava. Kada je stigao do nule, 9. januara prošle godine u pet popodne, pojavilo se 14 GPS koordinata za lokacije u Varšavi, Parizu, Sijetlu, Seulu, Arizoni, Kaliforniji, Nju Orleansu, na Havajima i u Sidneju.

Izvor: Blic

Pogledajte još