Hrvatska: Mali odziv na referendumu o braku

To je manje nego na poslednjem referendumu kada se glasalo o ulasku Hrvatske u Evropsku uniju. Tada je do 16 časova glasalo 33,79 odsto birača.

Najviše birača do 16 časova na referendumu o braku izašlo je u Gradu Zagrebu (35,99 odsto), a +najmanje u Ličko-senjskoj županiji (17,83 odsto).

Na referendumu oko 3,8 miliona birača na 6.700 glasačkih mesta u zemlji i inostranstvu mogu da se izjasne da li su "za" ili "protiv" da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca.

(old_image)
Foto: Damir Senčar / Beta-FaH

Državni vrh Hrvatske glasao je do podneva, s porukom da je ovo izjašnjavanje žalosno i nepotrebno, ali da će njegovi rezultati morati da se poštuju.

Održavanje referenduma zatražila je inicijativa "U ime obitelji" nakon što je prikupila oko 750.000 potpisa. Referendumu su se usprotivila udruženja civilnog društva.

O tome je proteklih meseci vođena žestoka rasprava, pri čemu inicijativa "U ime porodice", koju podržava Crkva i desnica, tvrdi da želi da zaštiti brak kao zajednicu žene i muškarca, dok predstavnici kampanje "Glasaj protiv" smatraju da je cilj referenduma šikanirati jednu već obespravljenu i marginalizovanu društvenu grupaciju.

(old_image)
Foto: Damir Senčar / Beta-FaH

Juče, dan uoči referenduma Hrvatska je bila podeljena, a u Zagrebu je održan "marš" tri LGBT udruženja koji je završen na Markovom trgu pozivom javnosti da na današnjem referendumu glasaju "protiv".

Predsednik Ivo Josipović, koji je ranije najavio da će glasati “protiv”, nakon izjašnjavanja je novinarima rekao da poznaje ljude različite ideologije koji će različito glasati.
"Nekih praktičnih posledica odluke ove ili one neće biti, ali to je određena poruka koju treba uvažavati", rekao je Josipović, koji je na glasačko mesto došao u pratnji supruge Tatjane.
Na pitanje kako komentiriše odluku da organizacija “U ime porodice” uskrati akreditaciju pojedinim medijima, hrvatski predsednik je odgovorio da je sloboda medija jedna od važnih vrednosti demokratskog društva, te da misli da uskraćivanje pristupa pojedinim nije dobro.

Premijer Zoran Milanović se na glasačkom mestu pojavio rano jutros, a nakon toga on je poručio da je reč “o tužnom i besmislenom” referendumu, jer, kako je rekao, već naredne sedmice vlada će staviti u procedure zakon o partnerstvu.

(old_image)
Foto:
Damir Senčar / Beta-FaH

"Nadam se da je ovo poslednji put da na ovakav način i o ovakvim pitanjima izlazimo na referendum", rekao je Milanović nakon što je, kako je i najavio, glasao “protiv” ustavne definicije braka kao isključive zajednice žene i muškarca.

"Ako smo odgovorni ljudi i građani, onda ćemo ustavom regulirati pitanja o kojima se može i treba ponekad odlučivati na referendumu, kao i pitanja o kojima se ne može i ne bi trebalo odlučivati na referendumu, a koja predstavljaju intimni prostor svake porodice. U intimni prostor se ne ulazi”, rekao je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

(old_image)
Zoran Milanović / Foto: Beta-HINA

Lider najuticajnije opozicione partije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko, koji je najavio da će zaokružiti “za”, izjavio je novinarima posle glasanja da je juče dao svoj potpis za referendum o zabrani ćirilice u Vukovaru.

Karamarko tvrdi da se protivi uskraćivanju akreditacije pojedinim medijima da izveštavaju iz organizacije “U ime porodice” uprkos tome, kako je rekao, što se pojedini mediji i "nisu proslavili" svojim izveštavanjem o referendumu.

Pored Karamarka, za kojeg pojedini mediji primećuju da je razveden, "za" je glasao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Saša Broz, unuka nekadašnjeg doživotnog predsednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita je na svom Fejsbuk profilu dala podršku svima koji će na referendum o braku glasati “protiv”.

"Sigurna sam... Bilo je to u prošlom veku... Kasno popodne u njegovoj rezidenciji na Pantovčaku. Uzrujan mi je rekao: ‘Sašice, ako ovaj moj ludi narod ikada raspiše referendum, bogamu, reci im da ih sve pratim odozgo i da zbrajam ko je za, a ko protiv. Bogamu, znamo za šta smo se borili i protiv koga smo se borili!”, napisala je Saša Broz na društvenoj mreži Fejsbuk.

Dodala je: "Mislim da je moja sekta svesna da svojim glasom ‘protiv’ daje glas za danas i za sutra. Za društvo koje poštuje različitosti i u kojem svi imaju pravo da budu srećni! Moja porodica je ‘protiv’, a znam da bi i moj pokojni deda bio ‘protiv’”, navela je Saša Broz.

B92

Pogledajte još